Trendovi i praktične kuhinjske radne ploče u 2021.

Otkrijte novi i sigurniji način kuhanja. Zaboravite na plinsku bocu ili stare električne ploče za kuhanje.

by | 21 srpnja, 2021
Indukcijske ploče za kuhanje 

Predstavljamo vam ploče za kuhanje, najbolje rješenje za svaki prostor. Za razliku od “tradicionalnih” načina kuhanja, indukcijska ploča ostaje gotovo hladna, jer se indukcijom prenosi i zadržava toplina isključivo u samome dnu posude. Samim time manji je rizik od ozljeda, a osim toga, na većini modela ugrađena je sigurnosna brava za djecu koja vam pruža dodatni mir i najvišu razinu sigurnosti.

Kuhanje na indukcijskoj ploči funkcionira na način da se zagrijava posuda, a ne ploča za kuhanje. Možete brzo reagirati i u trenu smanjiti jačinu kuhanja. Budući da se, kao što smo ranije naveli, ploča ne zagrijava, neće vam se nikada dogoditi da će vam zagorjeti hrana. Jednostavnim brisanjem vlažnom maramicom očistit ćete eventualne mrlje.

Zbog specifičnog načina kuhanja za pripremu hrane na ovakvim pločama potrebne su vam odgovarajuće tave i lonci. Isti su izrađeni od željeza, tako da su vrhunske kvalitete. Prije kupovine takvog posuđa potražite oznaku ili naljepnicu na proizvodu da je prikladan za korištenje na indukcijskoj ploči. Takvo posuđe ima ravno dno, stoga možda nećete moći kuhati u woku.

Kuhanje na indukcijskim pločama je “eco-friendly”

Kuhanjem na indukcijskoj ploči potrošnja energije manja je za 70-90% u odnosu na kuhanje na struji. To znači da se hrana brže kuha, a pri tom se troši manje energije. Osim toga, indukcijskim pločama treba puno manje vremena da se „zagriju“, što također pridonosi značajnoj uštedi električne energije, a samim time i vašeg novca. Budući da je 90% proizvedene energije usmjereno na samu posudu, ploča se brže hladi i što je još važnije, nema naznaka o tome da bi se nešto moglo zapaliti.

Kuhajte brzo i sigurno

Ako ste se do sada naviknuli na kuhanje na struju ili plin, zasigurno će vas iznenaditi brzina pripremanja hrane na indukcijskim pločama. S vremenom ćete shvatiti da uopće ne trebate podesiti toliku visoku temperaturu koja vam je bila potrebna prilikom “tradicionalnog” pripremanja hrane. Kuhanje na indukcijskoj ploči je puno brže od kuhanja na struju. Primjera radi, lonac s dvije litre vode prokuhat će u tek nekoliko minuta.

Sigurnost je još jedna od glavnih prednosti kuhanja na indukcijskim pločama. Naime, integrirani sustav prepoznaje posudu, tako da će se, kod nekih modela, ploča automatski isključiti kad je maknete, čime se smanjuje rizik od bilo kakvih posljedica.

Kuhanje na indukcijskoj ploči iz istog razloga stvara hladnije okruženje u kuhinji; njezina površina zagrijava se samo kada ste stavili lonac. Sva toplina se nalazi u posudi što znači da se ne otpušta u zrak.

Jednostavno čišćenje i održavanje

Indukcijske ploče za kuhanje imaju ravnu površinu tako da ih je jako jednostavno čistiti i održavati. Nema nekih skrivenih kutaka u koje bi se mogli zavući ostatci hrane. Budući da se ploča za kuhanje zagrijava, mali je rizik od zagaranja.

Nakon kuhanja ploču jednostavno prebrišite vlažnom krpom, a za temeljitije čišćenje nabavite adekvatno i neabrazivno sredstvo za čišćenje staklenih površina.

Ako i vi razmišljate o kupnji indukcijske ploče za kuhanje, na web stranici https://idealno.ba/ pretražite modele koji se razlikuju po broju indukcijskih ploča, energetskom razredu, načinu upravljanja, boji i sl.

Foto: PR