Je li pametno koristiti sodu bikarbonu za izbjeljivanje zuba?

by | 1 svibnja, 2020

Što smo duže u našim domovima, to više eksperimentiramo kad su u pitanju tretmani za uljepšavanje.

No koliko god oni bili dobri, neki čak i viralni, trebamo biti pažljivi, jer neki od njih vam mogu nanijeti više štete nego koristi. Na društvenim mrežama pojavljuju se brojni trikovi i brza rješenja za različite tegobe, a jedan od “novijih” trendova je korištenje sode bikarbone kao izbjeljivača zubi. Tutorial je postao viralan na TikToku i u koracima objašnjava cijeli postupak – prije svega uzmete suhu četkicu za zube i umočite je u posudicu sa sodom bikarbonom tako da ju cijelu prekrijete. Idući korak je da ulijete hidrogen peroksid preko sode na četkici prije nego što njome počnete četkati zube.

Istina je da soda bikarbona doista može izbijeliti vaše zube, isto kao što se godinama koristila u kućanstvu za izbjeljivanje. Budući da je soda bikarbona srednje abrazivna supstancija, može ukloniti mrlje s vaših zuba i neutralizirati kiseline u ustima, pa je se može pronaći i u brojnim pastama za zube, no bitna je količina sode. U pastama za zube ona je dozirana, a na svoju ruku u kućnoj radinosti ne biste je trebali koristiti jer može izazvati mikro-oštećenja i uništavati strukturu vašeg zuba, zbog čega će s vremenom i postati podložniji kvarenju i mrljama. S obzirom na današnje tržište koje je prepuno odličnih proizvoda za izbjeljivanje, a koji ujedno štite i od karijesa, sigurnija je opcija držati se njih. No ako ste već ludi za sodom bikarbonom i ako se odlučite za povremeno nanošenje, pripazite da je to čista soda bikarbona, bez dodanih kemikalija i da je to postupak koji smijete ponoviti svakih nekoliko mjeseci, no zapamtite – ona ne zamjenjuje pastu za zube.

Kad je u pitanju hidrogen-peroksid, stomatolozi su izričito protiv toga budući da miješanje sode bikarbone s bilo kakvim korozivnim kemikalijama kao što su ocat, kiseline ili hidrogen-peroksid mogu jako oštetiti vaše zube. Oni koji imaju osjetljive zube trebaju izbjegavati bilo kakve agresivne tretmane ovog tipa i samo se zadržati na četkanju i čišćenju zubnim koncem. Uostalom, ako izbjegavate vino i kavu koji ostavljaju mrlje na vašim zubima, te cigarete zbog kojih će zubi svakako požutjeti, nećete morati ni posezati za ovakvim metodama.

Foto: Unsplash