Kako odabrati svog liječnika za transplantaciju kose?

Otkriva nam jedina međunarodno priznata liječnica za transplantaciju kose iz Hrvatske

by | 5 listopada, 2023
presađivanje kose

Danas se susrećemo sa sve većim brojem poliklinika koje u ponudi imaju i transplantaciju kose. Ponuda je uistinu velika i šarolika, tako da nije jednostavno izabrati pravu kliniku i iskusnog liječnika. Zato je prije odabira onoga kome ćete dati svoje povjerenje bitno informirati se i saznati koje su činjenice presudne, na što kao pacijent trebate obratiti pozornost.

U suradnji s dr. Anom Maletić, članicom ISHRS-a (International Society of Hair Restoration Surgery) i jedinom međunarodno priznatom liječnicom za transplantaciju kose iz Hrvatske, sastavili smo deset čimbenika kojima se možete rukovoditi kada tražite liječnika, onog pravog, kojemu spokojno možete položiti svoj potiljak u ruke i prepustiti se njegovom znanju.

Kako odabrati liječnika za transplantaciju kose?

1. Iskustvo liječnika u transplantaciji kose

Kako ocijeniti iskustvo liječnika? Uzmite za primjer da liječnik u godini radi oko 250 dana, ako oduzmemo 50 dana provedenih na edukacijama, skupovima i godišnjem odmoru, ostaje 200 radnih dana. Ako tih 200 dana pomnožimo s osam sati dnevno, dobivamo 1600 sati rada godišnje. Da bi se nekoga smatralo stručnjakom u određenom području, relevantno je da taj posao radi minimalno 10 000 sati. Ovime dolazimo do zaključka da bi nekome tko se bavi isključivo transplantacijom kose, da bi bio stručnjak u ovom području, potrebno više od šest godina. Nemojte se ustručavati – pitajte svog liječnika koliko je transplantacija obavio i izračunajte je li doista “odradio” tih 10 000 sati transplantiranja kose.

2. Razlika folikula i dlačica

Obratite pozornost na to govori li vaš liječnik o transplantaciji folikula ili dlačica – nije isto. Na svakom folikulu nalaze se u prosjeku 2,5 dlačice.

presađivanje kose

Prije i poslije FUE

3. Kontrola broja i kvalitete vaših folikula prilikom transplantacije kose

Obavezno tražite liječnika da Vam omogući vidjeti svoje folikule nakon što su izvađeni pa da ih osobno možete izbrojati. Folikuli trebaju biti složeni na specijalne podloške, određeni broj na svakoj podlošci, te je u tom slučaju vrlo lako izbrojati folikule – izbroji se broj podložaka i odabere jedan podložak na kojemu se izbroje folikuli. Nakon množenja, dobijemo broj izvađenih folikula. Na ovaj način za manje od jedne minute možete iskontrolirati broj folikula. Uz broj, trebate provjeriti i kvalitetu folikula. Ovdje je bitno provjeriti odgovara li broj dlačica na vrhu folikula broju korijenova na dnu folikula te jesu li pojedine dlačice na folikulu prerezane. Ako primjerice imamo folikul s tri dlačice, a od toga su prilikom vađenja dvije dlačice oštećene, dolazimo do zaključka da je 66,6 % tog folikula oštećeno i vjerojatno neće rasti ni na donorskoj, ni na primajućoj regiji, što znači da je tijekom zahvata učinjeno više štete negoli koristi. Ovo se događa ako folikule vadi liječnik koji nema dovoljno iskustva ili ako se koriste nekvalitetni instrumenti i aparati.

4. Slike rezultata

Obavezno pogledajte rezultate liječnika kojemu se namjeravate obratiti. Pogledajte slike njegovih pacijenata prije i nakon transplantacije kose te pritom obratite pozornost na detalje, jesu li te fotografije uistinu rezultat rada tog liječnika.

5. Brzina izvođenja operacije

Koliko je bitna preciznost i minuciozan rad, tako da svaka dlačica stvarno bude na svome mjestu nakon transplantacije, bitna je i brzina rada. Bez obzira na tekućinu u kojoj se folikuli čuvaju dok su izvan tijela i na temperaturu na kojoj se održavaju, što su dulje izvan tijela, postotak preživljavanja folikula se smanjuje. Dakle, važno je raditi precizno, ali i brzo. Kako nije svejedno za folikule koliko traje transplantacija, nije niti za vas.

ćelavost

Prije i poslije FUE

6. Medicinski tim koji sudjeluje u transplantaciji kose

Transplantacija kose nije one man show u kojem sve ovisi o jednoj osobi. Ne, za vrhunski rad i sjajne rezultate potreban je i odličan tim. Članovi tima moraju proći obuku, biti uhodani te svatko od njih mora znati što treba u kojem trenutku raditi i imati iskustvo baš u ovom području.

7. Opremljenost klinike i operacijska sala

Transplantacija kose mora se obavljati u medicinskoj ustanovi koja je opremljena za obavljanje takvog zahvata. Bitno je da u ustanovi postoji trihoskop za pregled vlasišta, kao i svi uređaji za procjenu zdravstvenog stanja pacijenta (EKG, toplomjer, tlakomjer, pulsni oksimetar, defibrilator, izvod kisika); zatim potrebni lijekovi, soba za pripremu i odmor pacijenta te operacijska sala.

Transplantacija kose kirurški je zahvat i zahtijeva primjerene uvjete, a to je prema standardima struke opremljena operacijska sala. Izuzetno je važno uvažavanje asepse i antisepse odnosno sterilnosti.

8. Individualni pristup i ponuda svih tehnika transplantacije kose

Ne postoji jedna ili “prava” tehnika koja odgovara svim pacijentima, pa tako ni danas najpopularnija FUE tehnika transplantacije kose nije idealna za svakoga. Dobar stručnjak upoznat je sa svim tehnikama i zna kada treba kombinirati primjerice STRIP i FUE tehniku te mora znati obje suvereno raditi kako bi mogao pacijentu ponuditi uistinu rješenje koje je za njega najbolje. Ni broj folikula koji se transplantira nije kod svakoga jednak, ni regija s koje se uzima – ima puno čimbenika koje valja dobro poznavati kako bi ponovno rasla kosa tamo gdje je gotovo nema.

9. Specijalizacija liječnika

Transplantacija kose je kirurški zahvat, stoga je važno da operaciju izvodi kirurg!

transplantacija kose

Dr. Ana Maletić

10. Članstvo u ISHRS – međunarodnom udruženju liječnika za transplantaciju kose

International Society of Hair Restauration Surgery (ISHRS) međunarodno je udruženje koje u svoje redovno članstvo prima samo najbolje liječnike za transplantaciju kose i dlačica s drugih dijelova tijela iz cijelog svijeta, a kriteriji su dugogodišnje iskustvo u transplantaciji kose, redovita edukacija, usavršavanje i iznošenje vlastitih rezultata, koji, naravno, moraju biti vrhunski. Valja znati da samo sudjelovanje na kongresu ISHRS-a ne znači da ste i njihov član. Sudjelovati može svatko, ali za primanje treba prvo udovoljiti navedenim kriterijima. Popis članova možete provjeriti na stranici ISHRS-a u rubrici “Find doctor” https://ishrs.org/find-a-doctor/

Dr. Ana Maletić članica je ISHRS-a, a u sklopu svojih poliklinika u Zagrebu i u Daruvaru ima centar za kosu u kojem svakodnevno obavlja sve tretmane i zahvate vezane za stimulaciju rasta kose, smanjivanje opadanja kose, jačanje kose te presađivanje kose. U studenome ove godine dr. Maletić ide na svjetski godišnji skup i kongres eksperata za transplantaciju kose, na kojem je samo 150 liječnika iz cijelog svijeta odabrano za održati predavanja ostalim liječnicima, što je najveće moguće priznanje na ovom području, a dr. Maletić izabrana je i u ovaj uski krug predavača.

Poliklinika Maletić u Daruvaru
Trg Kralja Tomislava 2/1
Telefon: 00385 43 335 330
Mob: 00385 99 6708 749

Poliklinika Maletić u Zagrebu
Medveščak 23/1
Telefon: 00385 1/7079 525
Mob: 00385 91 6199 466
E-mail: [email protected]
www.maletic.eu