


Sastojci:
Za biskvit:
- 10 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 3 bjelanjka
- 150 g rogača
- 5 žlica brašna
- 1/2 žličice cimeta
- 3 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za kremu:
- 3 žumanjka
- 200 g šećera
- 5 žlica gustina
- 5 dl mlijeka
- 100 g čokolade
- 250 g margarina
- 1 limun
Priprema:
Biskvit:
1. Umutiti 10 žumanjaka sa 250 g šećera u prahu.
2. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg pa pomiješati sa smjesom od žumanjaka i polako promiješati.
3. Dodati rogač, brašno, cimet, kakao i prašak za pecivo. Sve sastojke opet polako promiješati.
4. Kockastu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju uliti polovinu smjese za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 *C oko 20 min.
5. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, a zatim ga poprečno prerezati napola. Na isti način ispeći još jedan biskvit pa ga također prerezati napola kako bi se dobile ukupno četiri kore.
Krema:
1. U posudu uliti 4 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima, šećerom i gustinom pa uliti u proključalo mlijeko. Kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U vruću kremu dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
4. Kada se krema ohladi, postepeno u nju dodavati žlicu po žlicu umućenog margarina cijelo vrijeme muteći mikserom.
5. Na kraju dodati sok od 1/2 limuna i ribanu koricu limuna.
Završni postupak:
Kore premazati pripremljenom kremom i naslagati ih jednu na drugu. Ostatkom kreme premazati cijelu tortu i ukrasiti po želji.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



