


Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 50 g brašna
- 50 g gustina
- 100 g šećera
- 200 g džema od malina
Za kremu:
- 500 g šlaga
- gazirane vode po potrebi
- 300 g mljevenih keksa
- 300 g malina
- 4 dl kiselog vrhnja
Za dekoraciju:
- 3 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati umućene žumanjke sa snijegom od bjelanjaka i polako promiješati. Potom dodati brašno, gustin i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje. Uliti u njega pripremljenu smjesu za biskvit i ravnomjerno je rasporediti. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečeni biskvit uviti u vlažnu krpu i ostaviti da omekša. Zatim ga odviti, premazati džemom od malina i saviti u roladu.
Krema:
1. U odgovarajuću posudu staviti prašak za šlag pa postepeno dolijevati gaziranu vodu muteći mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
2. Šlag pomiješati s kiselim vrhnjem i mljevenim keksima te dobro izmiješati. Na kraju dodati maline i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Ispeći rolade debljine 1 cm.
2. Dno okruglog kalupa za tortu promjera 22 cm obložiti roladama. Potom nanijeti pripremljenu kremu od malina i prekriti ju preostalim roladama.
3. Slatko vrhnje umutiti u šlag i premazati preko torte.
Izvor: Dobra hrana



