Torta od sira i bijele čokolade

by | 20 veljače, 2013

Za koru:

  • 200 g mljevenih keksa
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1,5 dl mlijeka

Za kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 10 g želatine u prahu
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 150 g krem sira
  • 200 g bijele čokolade
  • 3 jaja
  • 160 g šećera u prahu
  • 250 g malina

Za dekoraciju:

  • 3 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Kora:

1. Maslac umutiti sa šećerom u prahu.
2. Mljevene kekse preliti mlijekom i dobro izmiješati.
3. Pomiješati smjesu od maslaca s natopljenim keksima pa ručno izmiješati.

Krema:

1. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka i umutiti sa 80 g šećera. Potom kuhati na pari da se dobije gusta krema. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu bijelu čokoladu, 1 dl mlijeka, i miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
2. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. Pomiješati ju s preostalim mlijekom pa promiješati i ostaviti u hladnjaku da se stegne.
3. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag, a zatim dodavati žlicu po žlicu želiranog mlijeka, muteći mikserom dok se ne dobije gusta smjesa.
4. Ohlađenu kremu od žumanjaka pomiješati s kiselim vrhnjem i krem sirom. Potom dodati kremu od slatkog vrhnja i želiranog mlijeka i polako promiješati.
5. Bjelanjke umutiti s preostalim šećerom u čvrst snijeg pa dodati kremu od žumanjaka i polako promiješati. Na kraju dodati maline i promiješati.

Završni postupak:

1. U okrugao kalup za tortu uliti smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti pripremljenu kremu i ostaviti preko noći u hladnjaku da se stegne.
2. Sutradan tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatkog vrhnja.

Izvor: Dobra hrana