


Za koru:
- 200 g mljevenih keksa
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1,5 dl mlijeka
Za kremu:
- 5 dl mlijeka
- 10 g želatine u prahu
- 1 dl kiselog vrhnja
- 2 dl slatkog vrhnja
- 150 g krem sira
- 200 g bijele čokolade
- 3 jaja
- 160 g šećera u prahu
- 250 g malina
Za dekoraciju:
- 3 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
1. Maslac umutiti sa šećerom u prahu.
2. Mljevene kekse preliti mlijekom i dobro izmiješati.
3. Pomiješati smjesu od maslaca s natopljenim keksima pa ručno izmiješati.
Krema:
1. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka i umutiti sa 80 g šećera. Potom kuhati na pari da se dobije gusta krema. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu bijelu čokoladu, 1 dl mlijeka, i miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
2. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. Pomiješati ju s preostalim mlijekom pa promiješati i ostaviti u hladnjaku da se stegne.
3. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag, a zatim dodavati žlicu po žlicu želiranog mlijeka, muteći mikserom dok se ne dobije gusta smjesa.
4. Ohlađenu kremu od žumanjaka pomiješati s kiselim vrhnjem i krem sirom. Potom dodati kremu od slatkog vrhnja i želiranog mlijeka i polako promiješati.
5. Bjelanjke umutiti s preostalim šećerom u čvrst snijeg pa dodati kremu od žumanjaka i polako promiješati. Na kraju dodati maline i promiješati.
Završni postupak:
1. U okrugao kalup za tortu uliti smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti pripremljenu kremu i ostaviti preko noći u hladnjaku da se stegne.
2. Sutradan tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana



