TKO SU NAJUTJECAJNIJA djeca 2016. godine?

by | 23 listopada, 2016

A photo posted by Kylie (@kyliejenner) on

Časopis “Time” objavio je svoju godišnju listu najutjecajnijih tinejdžera u 2016. godini. U nastavku pogledajte tko se našao na popisu.

Kylie Jenner, 19
Odrasla je ispred kamera u reality showu „Keeping Up With The Kardashians“, a sada ima vlastitu make-up liniju i milijune pratitelja na društvenim mrežama koji prate njezin životni stil i make-up tutorijale.

Malala Yousafzai, 19
Pakistanska učenica i aktivistica za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir koju je dobila 2014. godine. Poznata je kao borac za prava za obrazovanje žena, posebno u dolini Svat, gdje su Talibani zabranili djevojčicama da pohađaju školu. Dana 9. listopada 2012. talibani  su pokušali ubiti Malalu pucajući joj u glavu i vrat. Hitnu pomoć dobila je u Pakistanu, a zatim je prebačena u Veliku Britaniju, gdje je prošla kroz dug i težak oporavak. Gordon Brown, izaslanik Ujedinjenih naroda za globalno obrazovanje, pokrenuo je peticiju pod sloganom „Ja sam Malala“ s ciljem da sva djeca diljem svijeta do kraja 2015. budu u školama. Časopis “Time” 2013. objavio je na naslovnici Malalinu fotografiju kao jedne od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu.

„Rođena sam u zemlji u kojoj se stotinama hitaca iz vatrenog oružja slavi rođenje sina, dok se rođene kćeri skrivaju iza zavjese kako ne bi donosile još više sramote svojoj kući. Kćeri se odmalena uče na život u kojem se trebaju sramiti sebe, u kojem se trebaju skrivati i pripremati jedino na ulogu majke koja će roditi što više sinova.“ Malala

Chloë Grace Moretz, 19
Američka glumica i manekenka glumom se počela baviti kada je imala sedam godina. Poznata je po nizu uloga u filmovima poput „Kick-Ass“, „Let me in“, „Carrie“, „Dark places“, „November Criminals“ i mnogih drugih. Na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji podržala je Hillary Clinton i nakon toga odlučila uzeti pauzu od glume. „Odustala sam od snimanja svih filmova, jer želim stati, razmisliti o sebi i ponovno se pronaći unutar svih uloga.“

Simone Biles, 19
Američka gimnastičarka koja je svojim talentom osvojila svijet. „The Biles“ vježba na parteru, dobila je ime upravo po Simon, jer se nijedna druga gimnastičarka ne usudi izvesti tu vježbu na službenim natjecanjima. Američki gimnastičar i osvajač olimpijskog zlata, Tim Daggett, kaže kako ona jednostavno dominira u svim disciplinama i da je ona vrlo vjerojatno najbolja gimnastičarka u povijesti.

Maisie Williams, 19
Najpoznatija je po svojoj ulozi Aryje Stark u HBO-voj seriji „Igre prijestolja“, a na Twitteru često piše važnim društvenim pitanjima, poput problema izbjegličke krize ili feminizma.

Luka Sabbat, 18
Complex časopis nedavno ga je proglasio „najcool“ tinejdžerom. U modnoj industriji je od kada je bio beba budući da je njegova majka stilistica  velikih francuskih brendova, od Galliana do Diora, a njegov otac je dizajner. U dobi od 15 godina otkrio ga je agent i vrlo je brzo postao bitan akter svjetske modne scene. Kao model radio je za modne kuće Tommy Hilfigera i Hood by Air.

Katie Ledecky, 19
Jedna od najvećih plivačica u povijesti, studentica na Stanfordu, odbila je moguću milijunsku zaradu od promotivnih ugovora kako bi se idućih nekoliko godina usredotočila na fakultet. Dva puta je ostvarila svjetski rekord u plivanju.

Yusra Mardini, 18
Bazen u kojem je prvakinja više plivačkih disciplina  iz Damaska trenirala cijeli život uništen je bombama, i zbog rata u svojoj zemlji više nije mogla trenirati te su ona i njezina sestra odlučile napustiti Siriju. Ubrzo nakon isplovljavanja iz Turske, motor na čamcu na kojem se nalazilo 20 osoba zakazao je, a kako većina ljudi nije znala plivati, Yusra, njezina sestra Sarah i još dvoje plivača skočili su u more i tri sata gurali čamac kako bi spasili ostale osobe koje su bile u njemu.

Jaden Smith, 18
Sin glumca Willa Smitha pokrenuo je vlastitu liniju odjeće i umjetnički kolektiv MSFTrep, a pojavljuje se u Netflixovoj drami „Get Down.“

Zara Larsson, 18
Nakon što je pobijedila u švedskoj verziji „Britan’s Got Talent“ u dobi od 12 godina, uspjeh je postigla singlovima „Never Forget You“ s MNEK-om i „This One’s For You“ s Davidom Gettom.

Amandla Stenberg, 17
Iako je najpoznatija  po ulozi Rue u seriji „Igre gladi“, Amandla je poznata i kao aktivistica i borac za prava Afroamerikanki, a u videu koji je snimila za “Teen Vogue Snapchat” priznala je da je biseksualna.

Sasha (5) i Malia Obama (18)
Zajedno s Prvom damom SAD-a, promovirale su važnost obrazovanja za žene u Liberiji i Maroku.

Gaten Matarazzo, 14
Zvijezda serije „Stranger Things“  iskoristio je svoj utjecaj kako bi podigao svijest i bio inspiracija  onima koji pate od istog poremećaja kao on, kleidokranijalne displazije, stanja koje utječe na razvoj kostiju i zuba.

Maddie Ziegler, 14
Najpoznatija je po ulogama u spotovima pjevačice Sije, snimile su čak tri spota za njezine pjesme „Chandelier“, „Elastic Heart“ i „Big Girls Cry“. Godine 2011. sudjelovala je u reality showu “Dance Moms”, a postala je i najmlađa sutkinja u Showu „So you think you can dance“.

ANTONIA BARIŠIĆ