Tekući kolagen koji potiče ljepotu iznutra, “pegla” bore i smanjuje celulit? Pronašli smo ga!

by | 1 lipnja, 2023
tekući kolagen

U potrazi za čarobnim eliksirom koji će usporiti proces starenja, dodaci prehrani na bazi kolagena vrlo su popularni budući da sve više studija pokazuje da je moguće pomladiti ostarjelu ili oštećenu kožu zahvaljujući kolagenskim peptidima koji će potaknuti proizvodnju kolagena. Z-Konzept Collagen Shots predstavljaju tekući kolagen nove generacije na bazi VERISOL® kolagenskih peptida iza kojeg stoje kliničke studije s vidljivim rezultatima već nakon četiri tjedna! 

Što je to kolagen i zašto je bitan za mladolik i zdrav izgled kože?

Prije svega, kolagen spada među temeljne proteine u našem tijelu budući da čini oko 30 posto naših ukupnih proteina. Sastavni je element naše kože, mišića, kostiju, ligamenata i tetiva. Ujedno je i temeljni protein koji našoj koži daje elastičnost, glatkoću i povezuje se s mladolikim izgledom. Budući da proizvodnja kolagena opada s godinama, odnosno starenjem, dodavanjem pripravaka kolagena u prehrani ili putem kozmetike pokazalo se ključnim za usporavanje tog procesa. 

Prema izgledu, struktura kolagena podsjeća na oblik užeta: sastoji se od tri lanca koji se uvijaju jedan oko drugog i tvore trostruku spiralu. Time se stvaraju građevni blokovi kolagenskog vlakna iznimne čvrstoće. Do danas znanstvenici su identificirali oko 29 varijanti kolagena s klasifikacijom na pet glavnih vrsta. 

Evo koje su glavne vrste kolagena: 

Tip I –  Najviše zastupan u našem tijelu (90 posto) i nalazi se u koži, kostima, ligamentima i tetivama. 

Tip II – Uglavnom se nalazi u intervertebralnim diskovima, hrskavici i daje potporu zglobovima.

Tip III – Glavna komponenta retikularnih vlakana u unutrašnjim organima, krvnim žilama i mišićima.

Tip IV – Zastupljen u određenim slojevima kože.

Tip V –  Zastupljen u bubrezima, unutarnjem uhu, rožnicama, kosi i tkivu posteljice.

Zašto je tekući kolagen najbolja varijanta kolagena?

U utrci za najboljom verzijom kolagena (i cijenom!), tekući kolagen sve se više počeo isticati na tržištu među drugim oblicima kolagena. 

Evo pet razloga zašto je tekući kolagen bolji izbor od drugih varijanti: 

 1. Ovisno o stilu života i prehrani, ukoliko ne volite gutati tablete ili tretirati unos dodatnih nutrijenata kao “zadatak”, tekući kolagen je bolja opcija za lakšu konzumaciju.
 2. Oralnom konzumacijom naše tijelo brže apsorbira tekući oblik unosa, što znači da naš organizam ima veću šansu iskoristiti dodatne nutrijente, koji bi inače mogli samo završiti u našem probavnom traktu. 
 3. U usporedbi s tabletama ili kapsulama, neke studije su pokazale da naše tijelo apsorbira samo oko 10-20 posto hranjivih tvari takvim unosom.
 4. U odnosu na tablete, prah se čini kao bolje rješenje, no onda se postavlja pitanje okusa i finoće praha koji mora biti iznimno lako topljiv u tekućini da bi se što lakše apsorbirao. 
 5. Na kraju, u tekućem obliku pokazalo se da naše tijelo može apsorbirati oko 98 posto nutrijenata, što je daleko veći postotak u odnosu na tablete.  

Ako živite ubrzanim načinom života, stalno ste u pokretu i tražite praktično rješenje za dnevni unos kolagena, onda će vas svakako zaintrigirati Z-Konzept Collagen Shots – tekući kolagen koji dolazi u ampulama. 

tekući kolagen

Tekući kolagen nove generacije 

Z-Konzept Collagen Shots predstavlja novu generaciju tekućeg kolagena koji se bazira na patentiranim kolagenskim peptidima VERISOL®. Uzima li se oralno, VERISOL® studije su pokazale da takav tip kolagena izravno utječe na poticanje metabolizma u proizvodnji kolagena i može spriječiti gubitak kolagenskog izvanstaničnog matriksa iznutra.

Drugim riječima, ispitanici su osjetili osjetno čvršću i glađu kožu s manje bora, budući da VERISOL® djeluje na “ljepotu iznutra”. 

Potaknite svoju ljepotu iznutra uz tekući kolagen

Učinkovitost VERISOL-a® značajno se pokazala u oralnoj primjeni kod sljedećih područja: 

 • Povećanje razine elastina i elastičnosti kože

U prvoj studiji sa 69 žena (35-55 dobi), VERISOL® je poboljšao elastičnost kože do 15 posto i to u samo četiri tjedna. Taj učinak mogao se mjeriti čak i nakon osam tjedana oralne primjene u usporedbi s placebom. 

 • Povećanje razine kolagena i smanjenje bora 

U drugoj studiji s više od sto žena (45-65 dobi) pokazalo se da VERISOL® značajno smanjuje bore nakon četiri tjedna, čak do 32 posto, te dovodi do značajno veće koncentracije kolagena u koži za oko 65 posto.

 • Glađa površina kože i smanjenje celulita

U kontroliranoj studiji sa 105 žena (25-50 dobi) nakon tri do šest mjeseci  suplementacije pokazalo se da VERISOL® utječe na smanjenje celulita tako što blagotvorno djeluje na izvanstanični matriks kože i uspostavlja normalnu strukturu dermisa i potkožnog tkiva.

 • Poboljšanje rasta i zdravlje noktiju 

Kod žena koje su patile od ispucalih i loših noktiju, već nakon dva mjeseca studija je pokazala poboljšanje, a smanjenje oštećenja od 42 posto nakon šest mjeseci. Poboljšan rast noktiju uočen je nakon tri mjeseca konzumacije VERISOL®-a. 

 • Za zdrav izgled kose 

U studiji od 44 žene (39-75 dobi) nakon 16 tjedana pokazalo se da VERISOL® utječe na značajniju gustoće kose i općenito poboljšanje njezine strukture. 

tekući kolagen

U čemu je tajna Z-Konzept Collagen Shots?  

Osim što Z-Konzept Collagen Shots sadrže tekući oblik kolagenskih peptida, dodatno su obogaćene vitaminom C, niacinom, biotinom i cinkom. 

 • Verisol – U studijama oralnom primjenom od 2,5 g pri dnevnom unosu su zabilježeni rezultati, dok jedna doza Z-Konzept tekućeg kolagena sadrži čak 10 g VERISOL®-a. Inače, VERISOL® se proizvodi od svinjskih, goveđih ili morskih sirovina.
 • Vitamin C –Vrlo bitan antioksidans za naše tijelo, a u kombinaciji s kolagenom omogućava lakšu i bolju apsorpciju nutrijenata.  
 • Biotin – ulazi u vitamine B-kompleksa i ključan je za zdravlje kože, kose i noktiju, pogotovo kad je riječ o poticanju rasta i gustoće.
 • Niacin – Nedostatak niacina ili vitamina B3 može učiniti kožu više suhom, ten neujednačenim i povećati osjetljivost kože na sunce, što pak utječe na prerano starenje kože zbog izloženosti UV zrakama. 
 • Cink – Jedan od najvažnijih minerala za naše zdravlje, uključujući kosu i nokte. Djeluje protuupalno na različita stanja kože kao što su akne, dermatitis, rozaceja, itd. U kombinaciji s vitaminom C dodatno osnažuje imunitet. 
 • Okus naranče – Z-Konzept ampule tekućeg kolagena imaju slatki okus naranče koji je umjereno sladak i vrlo ukusan. Uz samo jednu ampulu (25 ml) na dan pokrivate svoj dnevni unos kolagena. 

Z-Konzept je njemački brend koji već više od 35 godina stoji iza kvalitetnih dodataka prehrani za sportaše i atletičare, što znači da biraju samo najbolje nutrijente koji će pružiti efektivne rezultate. Z-Konzept Collagen Shots možete kupiti putem GAZ Nutrition webshopa ili u dućanu (Vlaška 73, Zagreb). Dolazi u  pojedinačnom ili kartonskom pakiranju od 20 ampula. 

Izvori:

Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Proksch E., Segger D., Degwert J., Schunck M., Zague V., Oesser S. Skin Pharmacol Physiology, August 2013.

Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Proksch E., Schunck M., Zague V., Segger D., Degwert J., Oesser S. Skin Pharmacol Physiology, December 2013.

Journal of medicinal food, j med food 00 (0) 2015,  1–9,   DOI: 10.1089/jmf.2015.0022, Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. Michael Schunck, 1 Vivian Zague, 2 Steffen Oesser, 1 Ehrhardt Proksch, 3.

Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017;00:1–7.

Foto: PR

Tagovi: