Nekoliko tehnika koje će vam pomoći u situacijama kad nemate toalet u blizini

by | 13 lipnja, 2020

Kad je mjehur napola pun, javlja se potreba da odemo na toalet. No, što kad niste blizu toaleta? Donosimo nekoliko tehnika koje pomažu da izdržite, s tim da treba neko vrijeme da ih uvježbate.

1. Ako morate na toalet, ispustite… hm – tlak

Nakupljanje  plinova u crijevima može stvoriti dodatni pritisak na mjehur. Dakle, ako želite ublažiti pritisak na mjehur, jedan od načina je da popustite ventil s druge strane i dopustite si ispuštanje vjetrova. To će pomoći da se osjećate manje napeto i da lakše izdržite do prilike da odete u toalet, kako piše Bright Side.

2. Sjednite uspravno, ali opušteno

Način na koji postavljate tijelo može vam pomoći da stegnete mišiće oko mokraćnog mjehura i stvorite osjećaj kao da ga “držite zatvorenim”. Ne naginjite se u stolcu, sjednite ravno da biste ublažili pritisak na mjehur. To može smanjiti poriv za mokrenjem.

3. Pokrijte se dekicom, pojačajte grijanje

Ako se prehladite, vaše će tijelo reagirati na pad temperature. Jedna od posljedica je da će se proizvesti više urina. Zato kada se pojavi nagon za uriniranjem, a niste u mogućnosti otići na toalet, pokrijte se dekicom ili pojačajte grijanje.

4. Lezite, da se pritisak “iznivelira”

Prema jednoj studiji, pritisak na vaš mjehur progresivno opada kad ležite, u odnosu na okomiti položaj. Dok stojite, služite se abdominalnim mišićima da zadržite stav, a težina urina istodobno pritišće mjehur.

5. Prekrižite noge dok stojite

Uretra je cijev koja vodi mokraću iz vašeg tijela. možete ju malo stisnuti ako prekrižite noge. No, to “pali” samo dok stojite, dok u sjedećem položaju može dovesti samo do još većeg pritiska na mjehur.

6. Pokušajte se ne smijati

Kad se dobro nasmijete, vaši će se abdominalni mišići, te pritisnuti mjehur. Međutim, mišić sfinktera, koji zatvara uretru kako bi spriječio curenje urina, opušta se s tim povećanim tlakom i tada dolazi do nekontroliranog mokrenja. Zato bi bilo bolje da izbjegnete hihotanje ako vam je sila.

7. Skrenite misli

Kad je mjehur pun, živci u mjehuru javljaju mozgu da je vrijeme za odlazak na zahod. Potreba može biti i manja nego što se čini, pa bi skretanje misli moglo ublažiti taj poriv. Dakle, sljedeći put pokušajte razmišljati o nečem drugom i potreba bi mogla nestati.

8. Stisnite stražnjicu

Kontrola mokraćnog mjehura ovisi o mišićima dna zdjelice, koji su odmah uz mokraćnu cijev. Stisnite stražnjicu nekoliko puta, što je brza vježba za zatezanje onih mišića koji mogu pomoći zadržati mokraću unutar mjehura. To možete učiniti u bilo kojem položaju, stojeći ili sjedeći.

9. Izbjegavajte ulazak u vodu

Kad plivate u hladnoj vodi, može se javiti potreba za mokrenjem. Zato je bolje izbjegavati i ulazak u toplu kupku,  jer čim izađete iz nje i odete na neko hladnije mjesto, moguće je da će vam se potreba za ispražnjavanjem mjehura opet javiti.

Neki moraju češće do kupaonice od drugih, možda i zato što su usvojili neke loše navike. Zato isprobajte ovu metode treninga za mjehur, kako biste s vremenom bili sigurniji u to da ćete moći izdržati dok ne dođete do zahoda.

Pratite svoje biološke potrebe:

  • Dva do tri dana pratite u kojim intervalima morate na toalet
  • Odaberite interval za trening koji je 15-ak minuta duži nego uobičajeni interval odlaska na toalet
  • Kad počnete trenirati, ujutro prvo ispraznite mjehur. Kad se javi nagon, pričekajte 15-ak minuta koristeći predložene tehnike.
  • Započnite povećavati interval za 15 minuta svaki dan. Tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci, vjerojatno ćete doći do toga da možete izdržati koliko vam je potrebno bez panike.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

Tagovi: