Tabata: Nova, intenzivna metoda vježbanja koju ćete obožavati!

by | 22 rujna, 2015

Upoznajte metodu vježbanja o kojoj ste oduvijek sanjali.

ThinkstockPhotos-485413064

Kod intervalnih treninga visokog intenziteta nema se što ne voljeti. Ne samo da ovim vježbama štedite vrijeme, već sagorijevate i golemu količinu kalorija – i kada trenirate, ali i nakon toga, kada ne radite ništa! Jedan od najboljih načina visokointenzivnih vježbi je Tabata, metoda koja kombinira 20 sekundi žestokih vježbi s 10 sekundi odmora u intervalu od 4 minute. Ako vam ovakav način treninga odgovara, evo kako najbolje kombinirati vježbe i primijeniti ovaj žustar, ali isplativ način.

Najbolji način da započnete s Tabata vježbama jest da isprintate tablicu vježbi i odaberete one koje vam najviše gode, od iskoraka unatrag do polučučnja i skoka kako bi vam trening bio što zanimljiviji i kako bi u vrlo kratkom roku izgubili što više kalorija.

10-minutni trening bez opreme je ono za što mnogi od nas imaju i vremena i mogućnosti pa zato pogledajte video koji kombinira dva seta Tabata vježbi s vježbama zagrijavanja i istezanja i to sve za samo 10 minuta. Mijenjajte vježbe i usredotočite se najprije 20 sekundi na jedan dio tijela, a zatim slijedi 10 sekundi odmora. Pustite svoju omiljenu glazbu i uživajte u ovim višestruko isplativim vježbama.

Svi vole Tabata metodu, jer je jedna runda od 4 minute visokointenzivnih vježbi dovoljna da se sagori oko 60 kalorija, a vaš metabolizam se nakon 30-minutnog treninga ubrzava za dvostruko. Metoda je nastala devedesetih godina, a osmislilo ju je japanski stručnjak Izumi Tabata, kako bi pripremio natjecatelje u brzom klizanju za Olimpijadu. Danas je ovaj sustav vježbanja potpuno medicinski odobren i vrlo rasprostranjen u svijetu, a najbolja stvar je to što bilo koje kardiovježbe možete ukorporirati u svoju rundu od 4 minute i raditi po nekoliko njih, jednom kada dostignete bolju formu. Ključno je jedino, kažu stručnjaci, da uložite sav svoj trud, svoj apsolutni maksimum u ove kratke vježbe i poštujete vrijeme jedne runde, jer u suprotnom efekt neće biti isti.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock