Svoje zdravlje svakodnevno uništavate ovim navikama kojih se morate što prije riješiti

by | 29 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Hranite se zdravo, vježbate, dovoljno spavate i trudite se voditi zdrav život? Trebalo bi promijeniti i ove svakodnevne navike koje vam narušavaju zdravlje.

Sjedite prekriženih nogu

Mnogi nesvjesno prekriže noge čim sjednu, a ova navika osobito je česta kod dama kad nose suknje ili haljine. Sjedenje u ovom položaju trebalo bi izbjegavati jer povećava krvni tlak. To ne znači da ćete ugroziti zdravlje ako ponekad sjedite ovako, ali “često križanje nogu prebacuje pritisak na kukove, a može izazvati i zgrušavanje krvi u nogama jer su vene previše pritisnute”, kaže dr. Steven Sinatra. Liječnici preporučuju da u ovom položaju ne sjedite duže od 10 do 15 minuta ili da, ukoliko duže sjedite tako, ustajete s vremena na vrijeme kako bi krv normalno cirkulirala.

Spavate na trbuhu

Kad ležite na trbuhu, vrat je blago nagnut unatrag i radi se pritisak na živce, što može dovesti do boli ili utrnulosti u gornjim ekstremitetima, kako je objasnio dr. Richard Lee.

Stežete remen

Mnogi zatežu remen kako bi izgledali vitkije, ali to bi moglo izazvati probavne probleme. “Čvršće zategnut pojas ili remen stvara pritisak u unutrašnjosti abdomena”, objašnjava gastroenterolog Patrick Takashi. Zbog toga možete osjećati blagu žgaravicu, ali u nekim slučajevima i bol u trbuhu i prsima, pa čak i imati poteškoće s gutanjem hrane. “Trebalo bi zategnuti remen tako da možete normalno udahnuti i izdahnuti”, napominje liječnik.

Istežete se čim ustanete

Istezanje mišića svakako je dobra stvar, ali loša ideja je da to napravite čim ustanete iz kreveta jer može doći do ozljede kralježnice. Kralješci se opuštaju i hidratiziraju tijekom noći, pa istezanje čim se probudite radi prevelik pritisak na njih. Zagrijte mišiće jednostavnim aktivnostima, kao što je umivanje, pranje zuba, raspremanje kreveta, prije nego što počnete s istezanjem.

Odgađate odlazak na toalet

Ako duže vrijeme odgađate odlazak na toalet, povećavate rizik od infekcije urinarnog trakta. “Bakterija u urinu brzo se umnožava, zbog čega odgađanje mokrenja može lako dovesti do infekcije. Slušajte svoje tijelo”, savjetuje dr. Reeva Puliharam.

Nosite torbu na istom ramenu

Nošenje velikih torbi (koje su obično prepune) na istom ramenu svakog dana može rezultirati boli, pa čak i asimetrijom u položaju ramena.”Sve aktivnosti koje se ponavljaju zahtijevaju dosta razvijene mišiće kako bi tijelo moglo izdržati isti princip radnji. U suprotnom, može doći do disbalansa u mišićima, a samim tim i ozljeda i kronične boli”, objašnjavaju liječnici. Oni savjetuju da ne nosite torbu uvijek na istom ramenu ili da nosite samo neophodne stvari kako bi bila lakša.