Sve što trebate znati o zaštiti od sunca

by | 12 svibnja, 2014

UV zaštita neophodna je tijekom cijele godine, no ljeti još i više. Osim što sprječavaju opekotine, proizvodi sa zaštitnim faktorom štite od raka kože. Ako se nanose pravilno, proizvodi koji imaju SPF sačuvat će vaše zdravlje i ljepotu. Otkrivamo vam što sve trebate znati o zaštiti od sunca i zašto vam je ona neophodna.

suncanje

Postoji velika zabluda da se SPF može sabirati. Ako nanesete proizvod koji ima SPF 15 i onaj koji ima SPF 30, to nije isto kao da ste nanijeli proizvod koji ima SPF 45. Zaštitna od sunca ne funkcionira na taj način, pa je stoga nemojte niti sabirati jer na taj način nećete biti toliko dobro zaštićeni koliko mislite da jeste.

Vjerujete da veći SPF štiti bolje? SPF 15 flitrira 93 posto sunčevih zraka, dok SPF 30 filtrira samo 4 posto više. Jedina činjenica je da vas niti jedan proizvod neće potpuno zaštititi, ali je svakako bolje nanijeti zaštitu nego se slobodno izlagati štetnim sunčevim zrakama.

Šminku koja ima SPF nerijetko kreme koje sadrže SPF učine manje djelotvornim. Stoga, ako nanosite hidratantnu kremu koja ima SPF, šminka sa zaštitnim faktorom vam nije potrebna.

Čak i ako je vaša krema za sunčanje vodootporna, njezina zaštita ne traje duže od 80 minuta. Stoga, nanosite je nekoliko puta dnevno.

Vjeruje se da jedan oblik vitamina A ublažava sterenje kože uzrokovano štetnim sunčevih zrakama, zbog čega je često dio krema za sunčanje. No, nova istraživanja pokazala su da taj oblik vitamina A pospješuje nastanak raka kada se koristi na koži koja je prethodno bila izložena suncu.

Izvor: Ljepota.ba