Sve što trebate znati o menstrualnom ciklusu

by | 23 ožujka, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ženina plodnost – mogućnost da začne, ovisi o njezinom menstrualnom ciklusu. Promjene tijekom ciklusa uzrokovane su hormonima – tvarima koje tijelo proizvodi da bi kontroliralo određene funkcije. Svakog mjeseca hormoni djeluju na unutrašnji sloj maternice, koji se pod njihovim utjecajem zadebljava, ali i na sazrijevanje jajne stanice. Kada je jajna stanica zrela unutar folikula, on puca, a jajna stanica izlazi. Taj proces zove se ovulacija.

ThinkstockPhotos-472786618

Prosječan menstrualni ciklus traje oko 28 dana, a računa se od prvog dana prethodnog do prvog dana sljedećeg ciklusa. Toliko traje prosječna dužina ciklusa, ali normalna dužina je sve što je između 23 i 35 dana. Moguće je da ponekad ima varijacija u trajanju ciklusa kod iste žene, te je dobro zapisivati datume početka i prestanka krvarenja da biste znali što je normalno za vas.

Menstrualni ciklus reguliran je ključnim hormonima koji imaju ulogu u različitim periodima ciklusa.
– Estrogen i progesteron luče jajnici, a djeluju na zadebljanje unutrašnjeg sloja maternice (endometrija) i njegovu pripremu za eventualno začeće, odnosno njegovo odvajanje i izbacivanje ako do toga ne dođe.
– Folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) luče se u hipofizi, maloj žlijezdi koja se nalazi u mozgu. FSH omogućava sazrijevanje jajne stanice, a LH djeluje na izbacivanje jajne stanice iz folikula.
– Gonadotropin rilizing hormon (GnRH) luči se u hipotalamusu, koji se nalazi u mozgu, i on daje signal hipofizi kada da proizvede FSH i LH.

Do ovulacije dolazi oko 14 dana prije sljedeće menstruacije. Nakon ovulacije, jajna stanica putuje jajovodom prema maternici. Ako nije oplođena, apsorbira se u tijelu, a posljednjeg dana ciklusa u kojem nije došlo do oplodnje, unutrašnji sloj maternice izlazi s krvarenjem. Ako dođe do oplodnje, oplođena jajna stanica se „ugnijezdi“ za unutrašnji sloj uterusa i počinje rasti.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock