Suha pita

by | 12 lipnja, 2014

Clipboard35-490x447

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 2 dl kiselog mlijeka
  • 3 dl ulja
  • 250 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • 600 g oraha
  • 2 dl gazirane vode
  • 0,5 dl mlijeka
  • sladoled od čokolade po potrebi

Za preljev:

  • 2 limuna
  • 300 g šećera
  • 4 dl vode

Priprema:
1. Orahe sitno nasjeckati. U odgovarajućoj posudi pomiješati kiselo mlijeko, 2 dl ulja, šećer, jaja, prašak za pecivo i nasjeckane orahe. Dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna smjesa.
2. Dublju tepsiju nauljiti te dno prekriti s dvije kore za pitu. Poprskati ih uljem, gaziranom vodom, nanijeti tanak sloj pripremljenog nadjeva i prekriti jednom korom za pitu. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, te završiti s dvije kore za pitu.
3. Gornju koru premazati mješavinom ulja i mlijeka. Pitu narezati na kocke željene veličine i peći je u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Preljev:
1. U manjoj posudi pomiješati šećer i vodu, te kuhati na umjerenoj temperaturi dok se šećer ne otopi.
2. Limun oprati, narezati ga na kolutove i dodati u sirup pred kraj kuhanja.
3. Pripremljen preljev ostaviti da se ohladi.

Završni postupak:
1. Pečenu pitu izvaditi iz pećnice, još jednom definirati narezane kocke, te je vruću preliti hladnim sirupom i ostaviti da ga upije.
2. Ohlađenu pitu u kockama poslužiti na pladanj i na svaku staviti kuglicu sladoleda od čokolade.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept