Kako kreirati savršenu večernju beauty rutinu?

by | 24 rujna, 2020

Ako se želite probuditi sa zdravom, nahranjenom i njegovanom kožom, ključna je večernja beauty rutina. Kako je razviti i koji su proizvodi neizostavni za večernju njegu kože, saznajte u nastavku

Kako razviti savršenu večernju beauty rutinu za lijepu i njegovanu kožu?

Osim genetike i navika poput pušenja, uživanja u alkoholu, izlaganja kože suncu i nedovoljno sati sna, vrlo važnu ulogu za zdravlje naše kože ima i beauty rutina. Iako svaki tip kože ima svoje potrebe i svatko od nas ima preferencije kad se radi o teksturi proizvoda, postoje neke smjernice koje će vam pomoći da razvijete savršenu rutinu za njegu kože. Ako budete uporni, vrlo brzo ćete primijetiti da je vaša koža svakim danom sve zdravija i njegovanija, bit će vam potrebno sve manje make-upa, a vi ćete se buditi s kožom o kakvoj ste oduvijek maštali. Koji bi koraci trebali biti neizostavni u večernjoj rutini njege kože?

Temeljito čišćenje kože

Preduvjet lijepe kože je temeljito čišćenje. Koji čistač koristiti ovisi o tipu kože, ali za koji god da se odlučite, neka bude nježan i učinkovit. Postoje čistači u gelu, kremi, balzami, pjene itd… Svaki tip kože ima svoje potrebe i po njima biste trebali birati proizvode za njegu općenito, pa tako i proizvoda za čišćenje lica. Ako svakodnevno nosite make-up, svakako vam preporučujemo dvostruko čišćenje kože. Dvostruko čišćenje kože podrazumijeva dva koraka i dva proizvoda. Prvi proizvod je na bazi ulja i pomaže otopiti make-up i ZF kreme, a drugi korak, u kojem se koristi proizvod na bazi vode ima cilj ukloniti sve ostale nečistoće. Ako ipak ne nosite make-up svakodnevno, tada predlažemo uljne čistače za lice koji su vrlo učinkoviti, a istovremeno vrlo nježni prema koži. Oni se najčešće koriste tako da prvo na suhu kožu umasirate malu količinu ulja za čišćenje i potom dodajte male količine vode i masirate lice. Osim što će očistiti sve što se na koži nakupilo tijekom dana, dobit ćete i mini masažu koju će vaša koža obožavati. 

Tonik za lice

Iako nepravedno, tonik je jedan od proizvoda koji žene vrlo često  zanemaruju. Nakon što ste lice očistili, potrebno je uspostaviti prirodnu pH ravnotežu kože, a upravo je tonik proizvod koji to radi najučinkovitije. Tonik za njegu kože također birate prema tipu kože, a stručnjaci za njegu kože preporučuju one bez alkohola. Naime, alkohol vrlo često, osobito ako ga u proizvodu ima u većim količinama, ima tendenciju isušiti kožu, a to nikako ne želimo. Tonik za lice trebao bi biti drugi korak u večernjoj, ali i jutarnjoj rutini njege kože. 

Esencija za lice

Esencija za lice postala je popularna prije nekoliko godina kad se svijetom proširila takozvana K-beauty rutina njege kože. Radi se o proizvodu koji je inicijalno stigao iz Koreje i  zasluženo oduševio žene diljem svijeta koje su esenciju vrlo brzo uvele u svoju beauty rutinu. Esenciju za lice najlakše je opisati kao tonik za lice na steroidima. Esencije su revolucionaran proizvod čiji su ključni zadaci priprema kože za nanošenje ostalih proizvoda, prevencija protiv starenja kože te zadržavanje vlage u koži. Esencija bi trebala biti treći korak u večernjoj, ali i jutarnjoj rutini njege kože. Nanosi se tako da malu količinu stavite na vrhove prstiju i nježno je jagodicama utapkate na kožu. 

Serumi, boosteri i ampule za njegu kože

Nakon što ste kožu temeljito očistili, vratili joj pH tonikom za lice i esencijom pripremili kožu na sve ostale proizvode u rutini, vrijeme je za dodatnu i ciljanu njegu kože. Serumi, ampule i razne kapsule nužni su za održavanje lijepe kože. Njihova najveća specifičnost je u tome što su koncentriraniji nego što su kreme ili neki drugi proizvoda za njegu kože, a osim toga, serumi su fokusirani na određene problematike kože. Ponuda seruma, boostera i ampula za lice vrlo je bogata pa tako možete birati između onih anti-age, onih koji će vam pomoći u borbi protiv hiperpigmentacija, upalnih stanja kože, ožiljaka i slično. Ceramidi, retinol, vitamin C, hijaluronska kiselina i slični sastojci, zbog svoje učinkovitosti, sve su češće glavni sastojci u serumima, boosterima i ampulama za njegu kože.

Krema za njegu kože lica

Krema je posljednji  korak u večernjoj rutini lica no nikako manje važan. Nakon što ste nanijeli  sve proizvode o kojim samo pisali, krema služi kako bi ih sve “zaključala” na koži, ali i kako bi licu pružila hidrataciju koja je neizostavan korak u njezi kože, čak i ako je vaša koža masna. Kremu za lice nikako nemojte preskakati, a koju ćete odabrati, ovisi o tipu i potrebama vaše kože. 

Kako njegovati kožu na području oko očiju?

Koža na području oko očiju zahtijeva visoku raznu njege. Kako biste usporili ili umanjili vidljivost bora i finih linja na ovom području, nužno je redovito koristiti bogate  kreme koje će hidratizirati i njegovati područje oko očiju. Osim bogatih krema, koje bi s godinama trebale biti sve hranjivije, postoje i razne maske za područje oko očiju, a u posljednje vrijeme posebno su popularne eye patch maske. One sadrže bogate formule koje dodatno njeguju osjetljivo područje, a njihov učinak je instantan. Odmah po uklanjaju maske primijetit će te da koža izgleda  svježe i odmorno. Redovitom uporabom njegujućih proizvoda za područje oko očiju, koža postaje nahranjena i otpornija na znakove starenja.

Dodatni tretmani za večernju rutinu njege kože

Osim svakodnevne njege, kako bi večernja beauty rutina bila potpuna, povremeno je potrebno napraviti i tretmane. Za njih vam nisu nužno potrebni kozmetičari, možete ih napraviti u udobnosti vlastitog doma. Radi se o pilinzima i maskama. Piling će ukloniti odumrle stanice na koži, ali i pripremiti je za sve njegujuće proizvod koje koristite. Piling biste trebali raditi jednom ili dva puta tjedno. U dane kada svojoj koži dajete više pažnje, pa napravite piling, nemojte zaboraviti nanijeti i masku koja će je dodatno nahraniti. Noćne maske za lice volimo jer svoj dio posla obavljaju dok mi spavamo, a ujutro se budimo s lijepom kožom. Još jedan tretman koji sami možete napraviti kod kuće, a zbog kojeg će vam koža biti zahvala je parna kupelj za lice. Napravite je prije pilinga i maske za lice kako bi svi sastojci došli do što dubljih slojeva kože. Također, osim maski koje hrane kožu, ne zaboravite i one za čišćenje lica i pora, naročito ako su proširene pore problematika vaše kože.

Ako vas količina proizvoda zbunjuje, a u svojoj  rutini imate proizvode za koje niste sigurni kojim ih redoslijednom stavljati, odluku donesite s obzirom na teksturu proizvoda. Naime, osnovno pravilo koje biste trebali znati u stvaranju rutine njege kože jest da se proizvodi nanose po stupnju gustoće. Dakle, od onih najrjeđih, odnosno onih čija je tekstura vodenasta, pa prema onima bogatijih tekstura. 

IZVOR: ECLECTIC.HR

Foto: Dawn People / Pexels