Stručnjak otkriva je li priprema mesa na roštilju opasna ili nije

by | 23 svibnja, 2020

Druženje uz roštilj mnogima je omiljena aktivnost i razonoda. No jeste li se ikada zapitali kako hrana pripremljena na roštilju, uz korištenje ugljena i drva, utječe na vaše zdravlje?

Meso sadrži kreatin, organsku kiselinu koja pomaže u opskrbi energijom koju koriste mišićne stanice. Kad obrađujete meso, kemijska reakcija pretvara kreatin u skupinu spojeva nazvanih heterociklički amini (HCA) i postoje pojedini dokazi da ti spojevi u visokim koncentracijama mogu uzrokovati rak, kako navodi Science Food.

Klasična priprema na tavi stvorit će određenu količinu HCA, ali roštilji su obično mnogo topliji, a zbog brige da nećete dovoljno termički obraditi meso, mnogi će od nas čak i prepeći meso pa se stvara puno veća razina HCA.

Također, za razliku od pripreme u tavi, roštilj zagrijava meso odozdo. Istovremeno masnoća s mesa kapa na vruć ugalj, ona se sagorijeva te se stvara dim koji oblaže meso. Ovaj dim sadrži puno policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) iz djelomično izgorene masti. Važno je napomenuti da su PAH još jedna skupina kemikalija za koje se zna da uzrokuju rak.

Ipak, većina dosad objavljenih studija koje povezuju HCA i PAH rađena je u laboratoriju, a koristila je štakore i vrlo visoke doze ovih kemikalija. No, većina ljudi ne jede hranu s roštilja dovoljno često da bi zdravstveni rizik mogao biti mjerljiv. Čak i ako svaku subotu provodite na suncu pijući pivo i jedući hamburgere, alkohol i kolesterol vjerojatno štete vašem zdravlju puno više od HCA i PAH-a.

Ali ako ste zabrinuti, istraživanje objavljeno u Harvard Health Letteru sugerira da možete smanjiti razinu tih kancerogena za 90 posto ako meso prethodno zagrijete u mikrovalnoj pećnici (na dvije minute), a zatim ga samo kratko pečete na roštilju za bolji okus.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Vincent Keiman / Unsplash