Strah je glavni razlog zbog kojeg se nasilje ne prijavljuje

Podržite kampanju Europske komisije za podršku žrtvama nasilja

by | 28 siječnja, 2023

Kako bi hrvatsku javnost potaknula na prijavljivanje kaznenih djela i zbrinjavanje žrtava nasilja, Europska komisija organizira društveni izazov „Držat ću oči širom otvorene“.

Novo istraživanje pokazuje da svaki drugi Europljanin zna nekoga tko je bio žrtva nasilja.

“Kad sam skupila hrabrosti i napokon otišla, imala sam nagon vratiti se zlostavljaču. Kasnije sam shvatila da patim od Stockholmskog sindroma”,

“Moja svekrva, koja je živjela s nama, neprestano je maltretirala mene i mog sina. Bilo je sve gore i gore, sve dok nas jednog jutra nije pokušala žive zapaliti”

Ovo su samo manji dijelovi priča o teškim životnim situacijama žrtava nasilja u Hrvatskoj, onih koje su imale hrabrosti prijaviti zlostavljača.

U 2022. godini Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja zaprimio je 1960 poziva, a od otvaranja linije 2013. do kraja 2022. godine zaprimio je ukupno više od 14.100 poziva.

U Hrvatskoj postoji više organizacija koje mogu pomoći žrtvama i svjedocima nasilja.

Jedna od takvih udruga je i Udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske, koji su jedan od glavnih partnera kampanje koja se pokreće u Hrvatskoj “Držat ću oči širom otvorene”.

Kako bi se javnost potaknula da pruži podršku žrtvama kaznenih djela, a posebno kako bi pomogla da se kaznena djela prijave, a žrtve zbrinu, u subotu, 28. siječnja u zagrebačkom City Centeru one West od 11 do 13 sati održat će se društveni izazov pod nazivom “Držat ću oči širom otvorene” kao dio europske kampanje.

Bit će postavljeni stol i dvije stolice na kojima će se izmjenjivati sudionici gledajući se bez treptanja, a njihova će lica biti projicirana na videozidu uz poruku podrške žrtvama nasilja. Cilj je događanja osvijestiti da svjedoci nasilja ne smiju zatvarati oči, već pomoći žrtvama da zatraže stručnu podršku i prijave nasilje.

Na sudjelovanje u subotnjem izazovu pozivaju se svi građani koji žele dati svoju podršku žrtvama i informirati se o njihovim pravima.

Izazov “Držat ću oči širom otvorene” označit će početak istoimene informativne kampanje Europske komisije o pravima žrtava nasilja, koja će se provoditi u deset zemalja članica EU-a. Izazov, inspiriran svojevremenim performansom umjetnice Marine Abramović, već je održan u Belgiji, Mađarskoj, Estoniji, Latviji, Bugarskoj i Poljskoj, a Hrvatska će nakon Slovačke biti osma zemlja koja se pridružuje kampanji s ciljem osvještavanja o pravima koje žrtve nasilja imaju u svim zemljama EU-a te dostupnim službama za pomoć.

Nakon Hrvatske uslijedit će još izazovi u Češkoj i Rumunjskoj.

Povod ovakvoj kampanji jest reprezentativno istraživanje Europske komisije provedeno u 10 europskih država uključujući i Hrvatsku koje ukazuje da gotovo svaki drugi ispitanik poznaje nekoga tko je bio žrtva nasilja (49%), a tek 60% njih u Hrvatskoj nekome je reklo za taj zločin ili ga prijavilo nadležnim tijelima.

Prema rezultatima istraživanja, kazneno djelo vjerojatno bi prijavilo 95% ispitanika da su oni žrtva ili da je riječ o kaznenom djelu na štetu djeteta, no taj se postotak smanjuje kad je riječ o rodno uvjetovanom nasilju (71%). Samo nešto više od polovice ispitanih prijavilo bi da su žrtva ksenofobije (69%) ili LGBTIQ-fobije (63%). Iako je većina ispitanika upoznata s pravom na zaštitu, strah je glavni razlog zbog kojeg ne bi prijavili kazneno djelo (49%).

Foto: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, TatyanaGl iStock / Getty Images Plus via Getty Images