Stomatologinja otkriva: Dentalni makeover sve je popularniji

Mr. sc. Tanja Rosić, dr. med.dent., otkriva nam što žene najviše traže kad je riječ o tretmanima na području dentalne medicine i medicinske kozmetologije

by | 29 lipnja, 2021
stomatolog, tanja rosić, dentalno zdravlje, dentalni make over, fileri za povećanje usana

Mr.sc. Tanja Rosić dr. med. dent, stomatologinja iz Čakovca, osoba je koja stavlja osmijeh na lice svima – od malih do velikih! Moglo bi se reći da je stručnjakinja za svoj posao kojeg iznimno voli i cijeni, prošle godine bila je dobitnica Nagrade grada Čakovca na području zdravstva, a prije 16 godina pokrenula je jedinstven projekt u Hrvatskoj, edukativnu akciju “Dan zdravog osmijeha”, čime se želi podići razina svijesti građana o važnosti oralnog zdravlja.

Razgovarali smo sa stomatologinjom koja nam je otkrila sve o svojim počecima karijere, kako je pandemija virusa COVID-19 utjecala na rad stomatologa te kako pristupa najmlađim pacijentima, ali i što je to danas popularno u dentalnoj medicini i medicinskoj kozmetologiji, posebice kod žena.

stomatolog, tanja rosić, dentalno zdravlje, dentalni make over, fileri za povećanje usana

Mr. sc. Tanja Rosić, dr. med. dent.

Kako ste ušli u ovu struku, je li Vam oduvijek bila želja postati stomatolog?

Moram priznati da uopće nisam maštala o pozivu stomatologa od djetinjstva. Jedina poveznica je bila činjenica da sam se oduvijek voljela smijati, bila veselo dijete (čak me učitelj pitao reklamiram li zubnu pastu kad se toliko smijem), pa sam već od rane dobi spoznala pozitivne učinke dobrog osmijeha. Upravo to mi i jest lajtmotiv u mom pozivu – podariti ljudima lijepi osmijeh i ukazati im koliko će im to poboljšati kvalitetu života. Koliko god već bilo otrcano isticati benefite lijepog osmijeha, jer se to već puno puta isticalo, ipak moramo priznati da lijep, zdrav osmijeh djeluje “zarazno “ i često vidim primjere pacijenata nakon što dobiju novi osmijeh, kao da je otpuštena kočnica njihove sputanosti, jer prije su se smijali sa zadrškom. Bilo je primjera kad su me pacijentice znale iskreno snažno zagrliti od sreće. I to je onda i meni velika radost i ispunjenje profesionalne misije.

Koliko je pandemija virusa COVID-19 utjecala na Vaš rad i općenito na rad stomatologa?

Pandemija korone sve nas je globalno neugodno iznenadila. Na trenutak kao da je život stao, pa ni moja struka nije bila pošteđena toga. Čak smo i zatvorili ordinaciju na mjesec dana, no nakon toga shvatiš da posao moramo organizirati prilagođeno novonastalim uvjetima, pa smo nastavili posao maksimalno zaštićeni i zbog naše osobne zaštite, a i zbog zaštite drugih pacijenata. U zadnje vrijeme smo se i mi stomatolozi priključili u akciji cijepljenja, da pomognemo kolegama iz obiteljske medicine.

stomatolog, tanja rosić, dentalno zdravlje, dentalni make over, fileri za povećanje usana

stomatolog, tanja rosić, dentalno zdravlje, dentalni make over, fileri za povećanje usana

 

Osmislili ste projekt “Dan zdravog osmijeha” koji se održava povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja koji je izuzetno dobro podržan od strane građana. Odakle ideja za to? Jeste li zadovoljni akcijom?

U Čakovcu sam prije 16 godina pokrenula preventivno edukativnu akciju znanu kao “Dan zdravog osmijeha “. Inače, svaki pojedinac treba se brinuti o svome zdravlju, ali smatram kako je uz to i zadatak i dužnost struke da mu bude podrška. U svemu tome preventiva ima veliku ulogu, a najučinkovitija je ako se provodi od najranijih nogu. Upravo zato sam u akciju uključila odgajateljice, čija je struka ključna u prenošenju znanja na djecu od njihovih ranih dana. Koristim svaku priliku da ih pohvalim. Nevjerojatno s koliko volje se odgajateljice uključuju u razne projekte vezane uz djecu. Svih ovih godina uz nas u organizaciji je bilo i Društvo “Naša djeca – Čakovec”. Cilj akcije je da se podigne razina svijesti građana o važnosti oralnog zdravlja. Odlično je da sam svih godina imala podršku Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju, pogotovo njegovog tadašnjeg predsjednika prof. dr. sc. Hrvoja Jurića. Ta naša akcija je nakon 16 godina izrasla u pravi veliki projekt u koji se uključio velik dio lokalne zajednice, od kolega stomatologa, studenata stomatologije koji su održavali radionice za djecu, odgajateljica koje obično tjedan dana pripremaju vrtićku djecu za nastup, Grada Čakova i Županije, te Turističke zajednice grada Čakovca, lokalnih tvrtki i glazbenika. Naš poznati fotograf Damir Klaić Ključ nam je napravio lijepi logo koji je prisutan na majicama, plakatima, zastavama koje vise u gradu. Uglavnom, grad bude prepun ljudi, imamo štandove s reklamnim materijalima, pozornicu na kojoj nastupaju djeca izvodeći pjesme i igrokaze na temu zuba, radionice za djecu te mnoštvo njihovih roditelja, djedova i baka.

 

stomatolog, tanja rosić, dentalno zdravlje, dentalni make over, fileri za povećanje usana, dan zdravog osmijeha

stomatolog, tanja rosić, dentalno zdravlje, dentalni make over, fileri za povećanje usana, dan zdravog osmijeha

 

Kako pristupate svojim pacijentima, posebno onim najmlađima?

Stomatologija je specifična struka po tome što većina ljudi osjeća strah od dolaska u našu ordinaciju, pa se trudim da im taj dolazak bude što ugodniji, što manje stresan i bolan. Volim pacijentima objašnjavati sve što im se radi u ustima, a i inače popričati, te stvoriti odnos od povjerenja. A što se tiče djece, redovito apeliram roditeljima da ih dovedu što ranije na pregled. Naša ordinacija je za te malene nadrealnog izgleda, sve im je strano i naravno da im treba prilagodba. Treba ih upoznati sa svojim stomatologom, s našim instrumentima, stolicom i obično im njima približenim riječima objasnimo cijeli taj sklop aparature. I zato naglašavam: roditelji, nemojte biti razočarani ako u prvom posjetu ne napravimo ništa, po vašem mišljenju korisno, npr. popravak zuba, jer upravo to upoznavanje i prilagodba je veliki korak za daljnju suradnju. Nažalost, još ima roditelja koji dovedu dijete prvi put kod stomatologa tek kad zaboli zub.

Poznati ste po praćenju svjetskih trendova u dentalnoj medicini.

Kao i u svakoj struci, tako i u mojoj nužnost za praćenjem novih dostignuća je neupitna. Ako želite zadržati klijente morate pratiti sva nova postignuća, nove trendove kako bi i svojim pacijentima pružili uslugu na vrhunskoj razini. Današnji pacijenti su daleko informiraniji nego nekad, jer to im omogućavaju novi digitalni mediji, ali, uvijek ih upozoravam da se lako izgube u bespućima interneta, te nek se radije posavjetuju sa svojim stomatologom jer često odu i krivim putem.

Koje tretmane u medicinskoj kozmetologiji biste još izdvojili?

Od svih stomatoloških usluga koje nudim, najviše me veseli dentalni makeover. Zanimljivo je koliko su i milimetri bitni u davanju određenog karaktera osmijehu i licu, pa tako možete pacijentu dati radost na lice, odnosno isto tako i veliko nezadovoljstvo, ako nije sve usklađeno. Pri tome volim naglasiti da svakom pacijentu pristupam individualno. Upravo zato mi je važno na prvom pregledu uzeti si dovoljno vremena za razgovor s pacijentom, uloviti njegov psihološki profil, način razmišljanja, saznati profesiju kojom se bavi – jer ima specifičnih profesija koje i postavljaju određene uvjete, nekim glumcima je bitno da im previše ne narušite izgled lica (jedan mi je naglašavao da je izgled njegovih zuba u korelaciji s karakterom određenih uloga), voditeljima i pjevačima je bitno da osigurate nesmetano izgovaranje glasova, da ne dođe do mikrostrujanja između novih zuba; jednom likovnom umjetniku bilo je jako bitno da zubi budu što prirodniji… Dok neki pacijenti imaju stav da novi zubi moraju biti u savršenom nizu i izrazito bijele boje jer, kad su već krenuli u taj zahvat, šteta bi bilo ne postići takvu, po njihovom razmišljanju, harmoniju. Dok je za druge pacijente to neprihvatljivo i žele da što prirodnije rekonstruiramo njihov dotadašnji osmijeh. A meni je must i velika radost ispuniti pacijentova očekivanja.

Koji medicinski tretmani su trenutačno popularni, posebice kod žena (npr. botoks, fileri)?

Osim stomatoloških zahvata, u posljednje vrijeme odlazim na što više edukacija iz medicinske kozmetologije. Članica sam Hrvatskog društva za estetsku medicinu koje nam organizira odlične kongrese i omogućuje stalno usavršavanje. Najčešće upite od strane pacijenata imam za primjenu filera u povećanju usana. To je inače fantastičan proizvod s obzirom na beneficij koji daje pacijentima. Punije i senzualnije usne su želje mnogih žena, a mnoge ih nemaju. No danas imamo mogućnost nadomjestiti taj nedostatak po postulatima prirode. Naime, dermalni hijaluronski fileri sadrže hijaluronsku kiselinu čija je molekularna struktura jednaka strukturi koju stvara naše tijelo. Hijaluronska kiselina je sastavni dio naših stanica i međustaničnih prostora. Uz kolagen i elastin, jedan je od glavnih sastojaka vezivnog tkiva koje okružuje naše stanice kože i pruža joj vlagu i čvrstoću. U mladenačkoj dobi se prirodno proizvodi, pa mlada koža ima puno hijaluronske kiseline, no sa starenjem naše stanice proizvode manje hijaluronske kiseline, a postojeća hijaluronska kiselina počinje se razgrađivati. To se događa i s usnicama. U mlađim godinama, upravo zbog veće količine kolagena i hijalurona, naše usne su elastičnije i izgledaju izgledaju punije. Budući da s godinama dolazi do prirodnog gubitka kolagena i hijalurona, pa time i do gubitka volumena i kontura usana, tako i usne postaju tanje. Fantastično je da danas postoji rješenje za to. Aplikacijom 1 ml filera možete usnama vratiti mladenačku punoću, konture i senzualnost. Pri tome se apsolutno treba pridržavati pravila – manje je više. Uvijek savjetujem pacijenticama da izbjegavaju jeftin “patkasti” izgled lica.

 

stomatolog, tanja rosić, dentalno zdravlje, dentalni make over, fileri za povećanje usana

 

stomatolog, tanja rosić, dentalno zdravlje, dentalni make over, fileri za povećanje usana

Vjerujemo da mnoge naše čitateljice zanima i kako ste svih ovih godina uspijevali uskladiti privatni i poslovni život?

Uskladiti privatni i poslovni život, poznato je već, nije uvijek lako. Balansiranje između rada i obitelji i što učinkovitije upravljanje vremenom predstavlja izazov koji nam je postavilo moderno društvo, a koji stoji pred svim ženama. Imati vlastiti biznis je za ženu neusporedivo zahtjevnije, nego kad je zaposlena kod nekog. Ne možeš reći – radim od toliko do toliko sati i onda sam slobodna. Naime, nakon službenog radnog vremena planiraš i razmišljaš o organizaciji posla, nabavci robe, usavršavanju, promidžbi, pa drago mi je biti i društveno angažirana kroz razne akcije. Kad si roditelj, onda je to još zahtjevnije. Velik dio u nošenju tog tereta pomogli su mi roditelji bez čije pomoći uopće ne znam kako bi uspjela ostvariti svoje poslovne želje. Bilo je, naravno, momenata kad si razočaran, pa pritisnut velikim stresom, čak do te mjere da se pitaš treba li ti to stvarno ili – najrađe bih sve ostavila i promijenila posao.

Najgore je kad imaš mali problem, a onda dođu još dva nova, a ovaj još nisi riješila. Treba i to priznati jer ne teče uvijek “med i mlijeko”. Međutim, najvažnije je znati nositi se s tim. Sad, nakon toliko godina prakse, pa samim time i većim iskustvom, sigurniji si u sebe, svoj posao i sebe kao stručnjaka, pa daleko lakše nađeš izlaz iz takvih situacija. Međutim, najvažniji faktor uspješnosti je spoznati svoj spiritus movens. Kad voliš posao koji radiš, imaš snagu, volju i to je tvoj pokretač koji te nosi kroz život općenito. Tada i na probleme lakše gledaš. Znam reći da sam jedna od onih koja će uvijek vidjeti čašu napola punu. Nakon što djeca odrastu, sve je puno lakše, a kao i svakom roditelju, i meni su djeca dodatni motiv u životu.

FOTO: Stela Horvat, Martinez photography