Što znamo o plavoj svjetlosti, kako utječe na kožu i kako se zaštititi?

by | 12 svibnja, 2022
lejla filipović

Izlazite iz stana, ulazite u stan, palite svjetlo. Računalo, mobitel, ostali digitalni uređaji… Konstantno ste izloženi utjecaju svjetlosnih zraka koje imaju određeni raspon utjecaja i na našu kožu.

Sunčeva svjetlost sadrži crvenu, narančastu, žutu, zelenu i plavu svjetlosnu zraku te puno nijansi ovih boja, ovisno o energiji i valnoj duljini svake zrake (elektromagnetska radijacija). Kombinacija spektra obojenih svjetlosnih zraka stvara sunčevu svjetlost. Bez da kompliciramo i držimo predavanja, reći ćemo vam da, zrake na crvenom kraju svjetlosnog spektra imaju duže valne duljine, znači i manje energije, a na plavom kraju imaju kraće valne duljine, znači i više energije. I upravo plavo svjetlo čini nebo plavim.

Radeći, pa i u dokolici, dnevno provedemo pred ekranima sate i sate,  izlažući, kako oči tako i kožu, značajnim razinama plavog svjetla, a taj će se utjecaj početi pokazivati na našim licima. Osim sunčevog zračenja, umjetno svjetlo koje emitiraju ekrani dovodi do oštećenja kože, a mehanizam djelovanja je identičan – putem oksidativnog stresa. Istraživanja su pokazala da izloženost plavom svjetlu pridonosi stvaranju smeđih mrlja i hiperpigmentacija poput melazme, a moguće i fotostarenja te razgradnji kolagena, što vodi do pojave bora i opuštenosti kože.

Što napraviti?

Dermatolozi smatraju da za osobe koje provode puno vremena pred ekranima ima smisla uvesti zaštitu od plavog svjetla u redovnu njegu.

Intense Protect SPF 50+ krema za zaštitu od sunca je ultra širokog spektra zaštite. Po prvi put, fotozaštita je proširena i dalje od UVB i UVA zraka, a sve kako bi se pokrio i za kožu opasan dio sunčevih zraka: visokoenergetsko vidljivo plavo svjetlo (HEV Blue Light). Prilagođena je najekstremnijim uvjetima sunčeve svjetlosti, kao i najosjetljivijim tipovima kože te se upija za tri sekunde, osiguravajući pritom tijekom osam sati intenzivnu hidraciju bez isušivanja. Otporna na znoj i vodu, dolazi u nude nijansi i ne ostavlja bijele tragove.

avene

Osim preranog starenja kože, koje može ubrzati plavo svjetlo, zrake mogu uzrokovati i poremećaje spavanja. Stoga pustite uređaje da se i oni odmore!

 

Foto: PR