Uzrokuje li vam vaša hidratantna krema milije? Donosimo sve što trebate znati o sitnim bijelim kvržicama

I zašto ih nikad ne biste smjele istiskivati

by | 30 studenoga, 2022
Što su milije

Milije – možda nikad niste čuli za njih, ali gotovo možemo jamčiti da ste ih barem jednom vidjeli na svome licu. Jeste li se ikada zapitali zašto neke dosadne tvrde bijele aknice ne nestaju? Pa, velike su šanse da nisu u pitanju prištići već milije koje se ponekad nazivaju mliječne akne.

Jednom kad se pojave, milije se teško uklanjaju, posebno u blizini osjetljivog područja oko očiju. Iako nisu opasne, milije mogu ostati na vašem licu mjesecima (čak i godinama) bez ikakvih promjena, što može biti nevjerojatno iritantno.

Srećom, pokazalo se da je prevencija nastanka milija zapravo relativno laka, a uklanjanje još lakše. Kako bismo vam pomogli obračunati se s ovim sićušnim, ali dosadnim “točkica”, donosimo sve što trebate znati da ih se zauvijek riješite.

Što su milije?

Milije su sitne bijele ili žućkaste kvržice građene od keratina, proteina koji se nalazi u površinskom sloju kože. Kada se njegovi “komadići”, zajedno sa sebumom i nakupljenim odumrlim stanicama kože, “zarobe“ ispod površine kože, u porama, stvaraju se milije. Obično se ove sićušne ciste pojavljuju oko očiju, na obrazima i nosu, u malim skupinama, ali se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela i u bilo kojoj dobi.

Zašto nastaju?

Loša vijest je da se milije, za razliku od drugih oblika cističnih akni i prištića, mogu pojaviti iz vedra neba. Međutim, osobe s masnijim tipom kože mogu biti sklonije milijama zato što njihova kože proizvodi previše sebuma.

Osim toga, na nastanak milija utječe i tzv. fotostarenje, promjene na koži koje nastupaju zbog nezaštićenog i nesavjesnog sunčanja, što je još jedan dobar razlog za korištenje kreme za sunčanje.

I ljubiteljice bogatih, hranjivih krema za lice i područje oko očiju mogu biti sklonije nastanku milija. Nastanak milija se, naime, može pogoršati učestalom uporabom gustih, komedogenih krema jer mogu spriječiti ljuštenje mrtvih stanica epiderme i začepiti pore.

Kako se riješiti milija?

Nikad, ali baš nikad ih ne pokušavajte ukloniti sami koliko god bili u iskušenju. Milije su izrazito tvrdoglave cistice i svaki pokušaj da ih se riješite kod kuće može uzrokovati infekciju, ožiljak ili druge probleme.

Jedino rješenje je da posjetite stručnjaka. Otiđite u dermatološku ili estetsku kliniku gdje će ih dermatolog stručno ukloniti. Milije se uklanjaju sa sterilnom iglom, vrlo brzo i relativno bezbolno. Tretman može biti gotovo već za nekoliko minuta, ovisno o tome koliko ih imate.

Pročitajte: Zašto vam akne izbijaju uvijek na istome mjestu?

Foto: Pexels/Boom