Znanstvenici pronašli mikroplastiku u posteljici trudnica

by | 28 prosinca, 2020
mikroplastika u posteljici

Mikroplastika, koja samo u morima čini 85 posto ukupnog otpada, jedan je od gorućih problema današnjice.

I dok je većini ljudi itekako poznato da mikroplastika nije samo stanovnik mora, već da se nalazi i u organima morskih životinja koje, naposljetku, konzumiraju i ljudi, najnovije saznanje o mikroplastici šokiralo je cijeli svijet. Naime, po prvi putu mikroplastika je otkrivena u utrobi čovjeka, odnosno u placenti novih majki. Utjecaj mikroplastike na zdravlje čovjekova organizma još uvijek nije poznat. No znanstvenici pretpostavljaju da se u istoj nalaze kemijski spojevi koji mogu dugotrajno naštetiti fetusu te razvoju njegovog imunološkog sustava, napomenuli su iz The Guardiana.

Čestice plastike su vjerojatno konzumirane ili udahnute od strane majki, a pronađene su u placentarnom i u fetoplacentarnom krvotoku. Zanimljivo je što su sve majke fizički zdrave te su imale normalnu trudnoću bez ikakvih komplikacija. Pronađeno je na desetke čestica plave, crvene, narančaste i ružičaste mikroplastike, no znanstvenici pretpostavljaju da ih ima više zbog toga što je analizirano samo četiri posto svake posteljice. Isto tako, znanstvenici smatraju da mikroplastika dolazi od raznih pakiranja, boja, kozmetike te proizvoda za njegu.

Veličina mikroplastike iznosi oko 0,01 mm, što znači da je dovoljno mala da uđe u krvotok te je moguće da je završila u tijelima djece. No za posljednju tvrdnju znanstvenici nemaju dokaze. Prilikom analize posteljice znanstvenici su se koristili pamučnim rukavicama i pamučnim ručnicima kako bi bili sigurni da plastika ne dolazi od vanjskih faktora. Zabrinjavajuća je činjenica da je (mikro)plastika svuda oko nas te da je redovno konzumiramo putem vode i hrane. Iako utjecaj mikroplastike na ljude nije istražen do kraja, pretpostavlja se da može utjecati na naše zdravlje, a ova istraživanja pokazala su da je krajnje vrijeme da ovom problemu posvetimo više vremena.

Foto: Naja Bertolt Jensen/Unsplash