Što sve znamo o britanskom soju virusa koji je potvrđen kod triju osoba u Hrvatskoj

by | 10 veljače, 2021
novi soj koronavirus

Poznato je da od početka pandemije SARS-CoV-2 virus neprestano mutira i mijenja se. Većina tih mutacija nije opasna te prolazi gotovo nezapaženo.

No s vremena na vrijeme dolazi do sojeva virusa koji su itekako opasni za zdravlje i život ljudi. Mutacija virusa o kojoj se trenutačno najviše priča i koja ugrožava živote ljudi naziva se britanskom varijantom, odnosno B.1.1.7 varijantom, koju su znanstvenici otkrili u Velikoj Britaniji u rujnu prošle godine. Prema najnovijim podacima, B.1.1.7 varijanta virusa potvrđena je i u Hrvatskoj, zasad kod triju osoba.

Zašto je B.1.1.7 varijanta opasnija?

Prema riječima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), varijanta virusa B.1.1.7 širi se brže od drugih. Točnije, prenosivost je veća između 40 i 70 posto. Isto tako, postoje podatci da je ovaj soj virusa smrtonosniji od drugih za 30 posto. No znanstvenici naglašavaju kako je taj podatak potrebno dodatno istražiti. Zbog velike zaraznosti, soj B.1.1.7 proširio se na čak 53 države svijeta, uključujući Hrvatsku i susjednu nam Mađarsku.

Kako se pojavila u Britaniji?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još uvijek nema jasne odgovore na ovo pitanje. Znanstvenici pretpostavljaju da se više mutacija virusa dogodilo u organizmu osobe s iznimno oslabljenim imunološkim sustavom te da se ta osoba s bolešću borila tjednima, nakon čega je tako mutiran virus prenijela na drugu osobu.

Jesu li cjepiva učinkovita i za nove varijante virusa?

Trenutačno se provode istraživanja koja će sa sigurnošću pokazati jesu li cjepiva učinkovita i kada su u pitanju novi sojevi virusa. WHO na svojoj web-stranici navodi kako za sada nema potvrde da B.1.1.7 i drugi sojevi utječu na učinkovitost cjepiva, a znanstvenici smatraju kako učinkovitost ne bi trebala opadati.

Foto: United Nations COVID-19 Response/Unsplash