Stalno ste u potrazi za srećom? To može imati i negativnih posljedica

by | 7 veljače, 2020

Studija provedena među mladima u Velikoj Britaniji otkrila je da oni koji izrazito teže ka visokoj sreći pokazuju više znakova depresivnih stanja.

“Kad previše cijenite sreću, postajete preosjetljivi na svoje emocije te se više borite da biste ih izbalansirali”, kaže dr. Julia Vogt, suautorica istraživanja sa Sveučilišta u Readingu.

Tim koji stoji iza studije kaže da je veza između pretjeranog vrednovanja sreće i simptoma depresije ranije pronađena u SAD-u, ali nije bilo sigurno vrijedi li to i za Veliku Britaniju.

“Fascinantno je da su ljudi koji stalno tragaju za srećom zapravo nesretni”, rekla je Vogt.

Vogt i kolege istraživanje su proveli na 151 studentu, od kojih su većina bile žene. Ispunjavali su niz upitnika koji su ispitivali stavove od toga kako procjenjuju sreću do toga koliko su njihove emocije utjecale na njih, s kojom lakoćom su se borili s emocijama te razine simptoma povezane s depresijom.

Rezultati objavljeni u časopisu “Journal of Happiness Studies” otkrivaju da su oni koji su više cijenili sreću imali više rezultata za simptome depresije, kako piše The Guardian.

Foto: Josh Felise / Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR