Što napraviti ako se trenutačno osjećate bespomoćno te ako mislite da ne činite dovoljno?

by | 2 siječnja, 2021

Nedavni potresi podigli su cijelu Hrvatsku na noge, a mnogi su se osvrnuli na snagu, zajedništvo i empatiju koje je ta tragedija pobudila među ljudima.

I dok jedni spremno odlaze na teren kako bi izvještavali, volontirali, donirali i pomagali u bilo kojem smislu, drugi uplaćuju određene svote novca te šalju hranu i druge potrepštine osobama koje su ostale bez svega. No postoji i treća strana, a to su oni ljudi koji se osjećaju bespomoćno, pomalo beskorisno te krivo zbog toga što misle da ne čine dovoljno.

Ako se pronalazite u toj trećoj skupini, znajte da nije ispravno osjećati se manje vrijedno zbog toga što trenutačno ne možete na teren ili zbog toga što ne možete dati više. Ono što mnogi sada naglašavaju jest činjenica da će pomoć biti potrebna još dugo te da neće biti kasno učiniti nešto po pitanju olakšavanja cijele situacije ni za nekoliko mjeseci.

Što morate znati u trenucima bespomoćnosti?

Suosjećanje je jedna od najvećih i najljepših čovjekovih vrlina. No suosjećanje se u trenucima u kojima nemate sredstava i vremena za pomaganje ne smije pretvoriti u osjećanje grižnje savjesti. U trenucima naviranja negativnih i teških emocija te osjećaja krivnje, prisjetite se sljedećih stvari

  • Svi činimo koliko možemo
  • I mala donacije dovoljna je za nečiji topli obrok
  • Ne možemo svi volontirati, ne možemo svi donirati, svatko doprinosi na svoj način

Foto: Joel Muniz/Unsplash