Što nanijeti prvo – hidratantnu kremu ili zaštitni faktor?

Odgovor nije jednoznačan

by | 13 svibnja, 2024
redoslijed nanošenja kozmetike

Kremu za sunčanje ili hidratantnu kremu za lice, što nanijeti prvo? Odgovor je nešto kompliciraniji no što možda mislite, a o njemu ovisi koliko ćete učinkovito zaštititi svoju kožu od UV zraka.

Svaka, pa i ona minimalistička, jutarnja rutina njege kože bi trebala uključivati dva vrlo važna proizvoda: hidratantnu kremu i kremu za sunčanje. Hidratantna krema služi za hidraciju, zadržavanje vlage tijekom dana i osigurava bolji izgled vašeg make-upa. S druge strane, cilj kreme za sunčanje je zaštita vaše kože od UV zraka. No kojim redoslijedom ih treba primijeniti?

Odgovor nije jednostavan, odnosno on ovisi o tome koju vrstu kreme za sunčanje koristite – onu s mineralnim (fizičkim) ili kemijskim filtrima?

Pročitajte: Preplanuli ten skriva oštećenja: prevenirajte bore, dehidraciju i mrljice u 5 koraka

redoslijed nanošenja kozmetike

Koristite li prirodnu kremu, onu na bazi mineralnih filtra, poput cink-oksida i/ili titan-dioksida, u tom slučaju krema za sunčanje se nanosi kao posljednji korak. Dakle, nakon seruma, ampule i kreme za lice. Razlog je taj što mineralna krema za sunčanje služi kao zaštitni vanjski sloj koji fizički blokira štetne sunčeve zrake prije nego što dopru do vaše kože.

Kemijske kreme za sunčanje su iznimka. S obzirom na to da fizičke kreme za sunčanje odbijaju UV zrake od kože, kemijske kreme za sunčanje sadrže sintetičke sastojke koji apsorbiraju UV zrake, pretvaraju ih u toplinu i oslobađaju je od kože. Drugim riječima, one se moraju apsorbirati u kožu da bi počele djelovati. To znači da biste konvencionalne kreme za sunčanje trebali nanijeti na lice prije bilo kakvih hidratantnih krema.

Pročitajte: Za masni i mješoviti ten: kako matirati kožu u par minuta

Foto: brizmaker, iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: