Što nam je dopušteno raditi nakon cijepljenja, što ne, i kad se možemo smatrati cijepljenima?

by | 12 travnja, 2021

Američki CDC na svojim je stranicama predstavio preporuke za ponašanje nakon potpunog procjepljivanja. No agencija ističe da još puno toga za sada nije poznato.

I bez obzira na to ako ste se možda u potpunosti cijepili protiv virusa COVID-19, trebali biste i dalje poduzimati mjere predostrožnosti na javnim mjestima, kao što su nošenje maske, održavanje distance od ostalih te izbjegavanje gužve i slabo prozračenih prostora, sve dok ne saznamo više, kako piše u uvodu CDC.

Prije svega, bitno je definirati što agencija smatra potpuno cijepljenom osobom:
– 2 tjedna nakon druge doze cjepiva koja se daju u dvije doze, kao što su Pfizer i Moderna, ili
– 2 tjedna nakon cijepljenja jednom dozom cjepivima kao što je Johnson & Johnson
Ako je prošlo manje od dva tjedna od cijepljenja jednom dozom ili ako još uvijek trebate dobiti drugu dozu cjepiva, NISTE u potpunosti zaštićeni. Poduzimajte sve korake prevencije sve dok se potpuno ne cijepite, kako napominje CDC.

Što je dopušteno nakon što ste cijepljeni?
Ako ste u potpunosti cijepljeni, prema CDC-u možete sljedeće:
– Možete se okupljati u zatvorenom s potpuno cijepljenim ljudima bez nošenja maski.
– Možete se okupljati bez maski u zatvorenom s necijepljenim ljudima iz drugog kućanstva (na primjer, u posjetu kod rođaka koji svi žive zajedno), osim ako bilo koja od tih osoba ili netko s kim žive imaju povećani rizik od težeg oblika bolesti COVID-19.
– Ako ste bili u blizini nekoga tko ima COVID-19, ne morate se kloniti drugih ili se testirati ako nemate simptoma. Međutim, ako živite u okruženju veće grupe (poput popravne ili pritvorske ustanove ili zajedničkog kućanstva) i nalazite se u blizini nekoga tko ima COVID-19, trebali biste se kloniti drugih 14 dana i testirati se čak i ako nemate simptome.

Što se ne mijenja?
CDC navodi i ponašanja koja bi trebalo zadržati i ne bi se trebala mijenjati unatoč cijepljenju:
– I dalje biste trebali poduzimati korake da zaštitite sebe i druge u mnogim situacijama, primjerice nositi maske, držati udaljenost od najmanje dva metra od drugih te izbjegavati gužve i slabo prozračene prostore.

Poduzimajte ove mjere predostrožnosti kad god se nalazite:
– U javnosti.
– Na okupljanju s necijepljenim ljudima iz više kućanstava.
– Prilikom posjeta necijepljenoj osobi koja ima povećani rizik od teške bolesti ili smrti od virusa COVID-19 ili koja živi s osobom s povećanim rizikom
– Nastavite izbjegavati okupljanja srednje ili veće veličine.
– Nastojte odgoditi domaća i međunarodna putovanja. Ako ipak putujete, morat ćete slijediti zahtjeve i preporuke CDC-a.
– Ipak pazite na simptome virusa COVID-19, pogotovo ako ste bili u blizini nekoga tko je bolestan. Ako imate simptome virusa COVID-19, trebali biste se testirati te ostati kod kuće i dalje od drugih.
– I dalje ćete morati slijediti smjernice na radnome mjestu.

Foto: Unsplash