ŠTO MISLITE, je li zdravo promovirati plus-size modele ili nije?

by | 3 prosinca, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGESFOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Slikovni rezultat za vogue plus size models
Članak u listu Sydney’s Daily Telegraph kritizira korištenje pretilih modela kao “neodgovorno”, dok zdravstveni stručnjaci kažu da takvi modeli promoviraju opasnu poruku za zdravlje

Pitanje glorificiraju li plus-size modeli pretilost i nezdrav način života zaokupilo je pažnju javnosti u Australiji nakon što su se modeli s evidentnim viškom kilograma pojavili na pisti u kupaćim kostimima, piše u četvrtak BBC.

Članak u listu Sydney’s Daily Telegraph kritizira korištenje pretilih modela kao “neodgovorno”, dok zdravstveni stručnjaci kažu da takvi modeli promoviraju opasnu poruku za zdravlje. Ima i onih koji čvrsto zastupaju mišljenje da modeli moraju predstavljati sve tjelesne veličine. Raspravu je pokrenula kolumnistica Soraiya Fuda koja je napisala: “Ako modna industrija ispravno odlučuje da neće koristiti modele koji se izgladnjuju do kosti i kože, onda ne bi trebala promovirati ni  nezdrave tjelesne obline”.

Urednik Sports Illustrateda u kojem su se modeli pojavili smatra da je list poslao vrlo pozitivnu poruku da ljepota ne znači da svi moraju biti isti. Zdravstveni stručnjaci također su se uključili u raspravu. Dr. Brad Frankum, predsjednik Australske liječničke udruge u Novom Južnom Walesu, smatra da bi se trebalo pobuniti i protiv pretilih modela, kao što se javnost zgraža nad onima koji imaju nezdravo malo kilograma ili su anoreksični. “Kada bi se netko pojavio na pisti s pripaljenom cigaretom, došlo bi do pobune jer bi to slalo nezdravu poruku”, rekao je Frankum za BBC. “Slično tome, ako šaljemo osobe s prekomjernom težinom ili pretile da nose revije, to na neki način znači da slavimo debljinu. Mislim da je to opasno jer svi znamo da se radi o stanju opasnom za zdravlje”. Profesor John Dixon, stručnjak za klinička istraživanja na Baker IDI Institutu za srce i dijabetes suprotnog je stava i kaže da modeli trebaju predstavljati sve ljude u društvu. “Budući da je u našoj zajednici normalno biti prekomjerne težine – 28 posto Australaca je pretilo – doista je uvredljivo da pretili ne smiju biti na modnoj pisti”, kaže on. Svi mogu, smatra profesor Dixon, na modnoj pisti izgledati dobro, te naglašava da je stigma povezana s debelim ljudima tako snažna da bi se svi morali diviti onima koji se usude “osjećati dobro, izgledati dobro i dobro se odijevati”. Model Stefania Ferrario smatra da modna industrija ne bi smjela promovirati ekstreme. Kaže da se zalaže za različitost modela, da budu svih veličina i oblika, ali da je neodgovorno da oni koji pripadaju nezdravim kategorijama budu na pisti.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGESFOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: VECERNJI.HR