Što jede majka, jede i dijete

by | 10 ožujka, 2013

Djecu bi trebalo navikavati na zdravu hranu i prije nego što se rode, dok su još u trbuhu. Istraživači su otkrili da bebe lakše prihvaćaju onu hranu koju je majka jela tijekom trudnoće ili u periodu dojenja, što znači da su u stanju osjetiti određene okuse i prije rođenja, kao i kroz majčino mlijeko.

U jednoj studiji, djeca majki koje su tijekom trudnoće pile sok od mrkve jela su dvostruko više mrkve nakon rođenja od djece čije majke nisu pile ovaj sok.

“Bebe su biološki programirane da ih privlače namirnice koje sadrže sol i šećer, a ne zdrava hrana koja posjeduje određenu gorčinu. One moraju biti izložene voću i povrću kako bi se naviknule na okus i kako bi zavoljele ove namirnice. Ono što je dobro jest činjenica da se njihova nepca vrlo rano mogu adaptirati i naviknuti na ove okuse”, izjavila je dr. Julie Menela, jedan od istraživača.

Iako ova rana iskustva mogu pomoći da djeca ne postanu previše izbirljiva kada je hrana u pitanju, dr. Menela je otkrila da se bebe mogu znatno brže adaptirati na ove okuse ukoliko se oni nađu među prvim namirnicama kada počnu
jesti čvrstu hranu.

Menela također tvrdi da sakrivanje zdrave hrane u drugim namirnicama nije najbolje rješenje za djecu, jer ona moraju naučiti voljeti okus povrća ukoliko želite da se zdravo hrane.

Izvor: novosti.rs