Što je zapravo “challenge accepted” izazov i što morate znati prije nego što na Instagramu objavite svoju crno-bijelu fotografiju?

by | 30 srpnja, 2020

Vjerujemo da ste posljednjih dana primijetili niz crno-bijelih selfie fotografija na svom Instagram feedu, a možda ste izazov već sami prihvatili ili pak dobili poziv da ga prihvatite u svoju Instagram privatnu poruku. Selfie fotografiju koju prati opis challenge accepted i #womensupportingwomen objavilo je i niz celebrityja, od Cindy Crawford do Reese Whiterspoon, no kako to obično biva s viralnim izazovima, malo tko je doista proučio što se krije iza ovoga. U trenutku pisanja ovog članka, na Instagramu je pod hashtagom #challengeaccepted više od šest milijuna objava među kojima je vrlo malo onih koji se dotiču potencijalnog okidača cijele priče, odnosno objašnjenja.

I premda je osnaživanje žena baš uvijek hvalevrijedno, šteta bi bilo da se i ovaj izazov pretvori u puku izliku za objavljivanje selfieja na kojima izgledamo dobro. Potonje je, jasno, sasvim OK, no kada se iza cijele priče krije veoma ozbiljan problem, šteta bi bilo da se sve završi na nivou koji tek zagreba po površini ideje, kao što je to bio slučaj s crnim kvadratićima popraćenima hashtagom #BlackOutTuesday.

Novinarka New York Timesa, Tariro Mzezewa, objavila je na svom Twitteru kako je za #challengeaccepted od Turkinja dobila objašnjenje da je izazov počeo kao odgovor na frustracije koje je u ženama budilo svakodnevno gledanje crno-bijelih fotografija ubijenih žena. Prvotni, tj. izvorni hashtagovi bili su #kadınaşiddetehayır #istanbulsözleşmesiyaşatır, a njihova je poruka bila stop nasilju nad ženama te potpora Istanbulskoj konvenciji. Ovu je teoriju potvrdio i Instagram korisnik @beelzeboobz. Kako prenosi Glamour, doktorica Pragya Agarwal na svom je Instagramu objasnila značenje ovog izazova riječima: “Crno-bijeli selfieji nisu samo igra tko je zgodniji. Ili trening taštine. Nije riječ samo o bezumnom izazovu kojem se žene priklanjaju kako bi objavile svoje seksi fotografije. Ovo su neke od kritika s kojima se ovaj izazov susreo. Ovo je veoma ozbiljna gesta prkosa kao podrška Turkinjama (Turska ima jednu od najvećih stopa femicida), kao potpora Pinar Gultekin, koja je ubijena na iznimno nasilan način, kao potpora svakoj ženi koja se osjećala nesigurno i ugroženo. Ovo je prikaz solidarnosti koji govori da smo zajedno u ovome, da se ne bojimo, i da nam je dosta manjka odgovornosti počinitelja. Ovo su započele Turkinje kako bi pokazale svoju zaprepaštenost odlukom turske vlade o povlačenju iz Istanbulske konvencije, kao što je to bio slučaj u Poljskoj”. Poznato?

Kako dalje piše Glamour, Pinar Gültekin je brutalno ubijena od strane svog bivšeg partnera, a njezin slučaj definitivno nije iznimka. Studija iz 2009. godine otkriva kako 42 % Turkinja u dobi od 15 do 60 iskusile su neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja od strane svojih partnera ili muževa. Svake godine stopa femicida raste, pa su tako u 2019. godini 474 žene ubijene, i to uglavnom od strane svojih partnera ili članova obitelji.

Osim ovog objašnjenja viralnog izazova podrške ženama, The New York Times piše i kako je hashtag #ChallengeAccepted u 2019. godini označavao širenje svijesti o raku, a neki tvrde i kako je hashtag ponovno okupirao društvene mreže nakon što je Ted Yoho Alexandriu Ocasio-Cortez nazvao pogrdnim imenima.

Pokret koji potiče žene da podupiru i osnažuju druge žene je svakako hvalevrijedan i nema ničeg lošeg u objavljivanju svoje dobre fotografije. No, kako se svrha nečeg ovako bitnog ne bi izgubila u masi selfieja i završila kao još jedan banaliziran projekt taštine dok se pravi problemi u svijetu nastavljaju kuhati, prije objave svog selfieja promislite o pravom značenju izazova. Prvi korak ka promjeni uvijek je edukacija, pa neka ona bude i u ovom slučaju ono od čega polazite.

Foto: Instagram