Što je virus Zapadnog Nila od kojeg je oboljela i preminula Mira Furlan?

by | 22 siječnja, 2021
virus zapadnog nila

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini života. Uzrok smrti je, prema navodima izvora bliskih obitelji glumice za Večernji list, virus Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

Furlan je posljednjih nekoliko mjeseci provela u teškom stanju boreći se za život. No unatoč najboljoj mogućoj liječničkoj skrbi u SAD-u, bitku s bolešću je, nažalost, izgubila. Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala glumu na ADU-u. Odmah po završetku studija postala je članica HNK u Zagrebu. Za svoje je kazališni rad višestruko nagrađivana, a od 1982. počinje glumiti i na filmu. Od kraja osamdesetih godina pretežno je radila u Beogradu, dok 1991. godine odlazi u SAD, gdje je nastupala u kazalištu te na TV-u.

Što je virus Zapadnog Nila

Bolest Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila, koji se na čovjeka prenosi putem zaraženih komaraca, najčešće iz roda Culex, ali i u komarcima iz roda Anopheles i Aedes. Komarci se inficiraju ovim virusom prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili nekih drugih sisavaca, primjerice konja koji, poput čovjeka, predstavlja slučajnog domaćina u lancu infekcije. Virus Zapadnog Nila ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a nije moguć niti prijenos sa zaraženih ptica na čovjeka bez ugriza komarca.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ne postoji cjepivo protiv ovog virusa, a blage simptome, poput vrućice, boli u kostima te glavobolje, razvije tek jedna od pet zaraženih osoba. Fatalne posljedice i ozbiljnije simptome razvije jedna od sto pedeset zaraženih osoba i to zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa.

Veći rizik za razvijanjem ozbiljnije bolesti imaju starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (kao primjerice dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili osobe oštećenog imunološkog sustava. Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez ozbiljnijih posljedica. Ova bolest nije čest slučaj u Hrvatskoj, a prema podacima starim dvije godine, kod nas je potvrđeno svega 50 slučajeve ove bolesti. Za zaštitu od komaraca koji su prijenosnici virusa Zapadnog Nila koriste se uobičajene metode, poput mazanja sredstava koja odbijaju komarce, mrežica na prozorima i slično.

Foto: Chris Weeks/Getty Images via Guliver