Što je to outdoor fitness trening i kako može utjecati na vaše tijelo?

by | 28 svibnja, 2022
outdoor fitness trening

Sa suncem i visokim temperaturama svi prirodno težimo aktivnostima na otvorenom, stoga se nameće i jedno fitness pitanje na koje smo odgovor potražili kod Ivana Brkljačića, magistra kineziologije.

Ivanov odgovor na pitanje što je točno outdoor fitness trening potražite u nastavku, gdje vas čeka i pet top vježi na otvorenom. Ipak, vježbate li na vani za vrijeme visokih temperatura, nemote zaboraviti ovih nekoliko savjeta.

Što je to outdoor fitness trening i kako može utjecati na naše tijelo?

Dolaskom ljepšeg vremena, sve je aktualnija tema vježbanja na otvorenom. Sunce i svjež zrak primamljivi su za takav trening svakome od nas. Outdoor trening je, prije svega, jednostavno organizirati jer ga možete izvoditi na bilo kojoj otvorenoj površini i s minimum rekvizita. Vlastito dvorište ili obližnji park dovoljni su za ovakvu aktivnost, što čini ukupan utrošak vremena često i dvostruko manjim. Minimum rekvizita (girja, vijača, gume, suspenzijska traka) čine manju, ali i jednokratnu investiciju. A upravo boravak na svježem zraku i suncu puno je zdravija opcija za sve nas od boravka u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Ovakvim tipom treninga sveobuhvatno unaprjeđujete zdravstveni status, kao i estetske komponente. Zato odvojite dnevno 20-40 minuta da biste bili zdraviji, funkcionalniji, ljepši i sretniji!

Od čega se sastoji trening i kako je koncipiran plan vježbanja?

U pripremnom dijelu treninga glavni zadatak je podizanje tjelesne temperature te provedba protokola mobilnosti. U glavnom dijelu raznim primjenama intenziteta izlazimo iz zone komfora i izravno djelujemo na povećanje radnih sposobnosti. Fokus je na trenutačni optimum, uz dugoročno praćenje i povećanje intenziteta te adaptaciju na isti. U završnom dijelu cilj je psihofizičko opuštanje, hlađenje i statičko istezanje da bismo što kvalitetnije potaknuli procese oporavka. Za kvalitetan napredak potreban je kontinuitet treniranja, praćenje napretka i provedba napretka u treningu, raznolika i kvalitetna prehrana te ono najvažnije – strpljenje. Vježbe se izvode po 40 sekundi uz 20 sekundi odmora, sa serijskom pauzom od jedne minute. Početnici rade tri kruga vježbi, napredniji pet, a napredni sedam krugova.

outdoor fitness trening

Outdoor fitness – 5 top vježbi

Čučanj skok – Stopala se nalaze u širini kukova. Trup je uspravan, a pogled prema naprijed. Zamahom ruku i istovremenim odrazom izvodimo skok te pravilno i oprezno amortiziramo isti do povratka u početni položaj.

Veslanje na suspenzijskoj traci – Okrenuti smo licem prema suspenzijskoj traci. Ispruženim rukama držimo ručke. Aktivna muskulatura lopatica, trupa i gluteusa čini stabilan početni položaj. Povlačimo šake prema tijelu i kontroliranim pokretom vraćamo u početni položaj.

Vertikalni dvoručni potisak s girjama – Stojimo u uspravnom položaju. Girje držimo na prsima s laktovima pritisnutima uz tijelo. Istovremenim potiskom prema gore izvodimo pokret, vodeći računa o tome da girje završe unutar centra težišta tijela. Sporijim i kontroliranim pokretom vraćamo girje u početni položaj.

Sklopka na suspenzijskoj traci – Nalazimo se u položaju prednjeg izdržaja s nogama u suspenzijskoj traci. Aktivnom muskulaturom lopatica, trupa i gluteusa činimo stabilnu poziciju iz koje podižemo kukove visoko i vraćamo u početni položaj.

Preskakanje vijače – Nalazimo se u uspravnom stavu, rukama uz tijelo. Kratkim skokovima i radom ruku vrtimo vijaču preko tijela i preskačemo ju.

outdoor fitness

Ivan Brkljačić, mag. kineziologije

 

Foto: jacoblund, MilanMarkovic/iStock/Getty Images Plus, Privatna fotografija