Žudite li za životnom promjenom, vrijeme je da upoznate “soft living“

Mudrosti mladosti

by | 16 ožujka, 2023

Živimo u kulturi koja veliča produktivnost. Posao “od devet do pet” i svakodnevne obveze za većinu je rutina. Nije ni čudo što je tzv. tiho odustajanje uzelo maha i dospjelo na naslovnice medija. Još jedan viralni TikTok trend ide korak dalje odričući se stresa tradicionalnog radnog vremena. Takozvani soft living ili blagi pristup životu odupire se hustle i burnout kulturi današnjice koja umanjuje važnost odmora.

Engleski izraz soft living odnosi se na životni stil koji obuhvaća komfor, odmor i lakoću postojanja, pojam koji se izgubio u današnjem vremenu. Dok ga neki opisuju kao neopterećen i lagodan život bez odgovornosti, što pomalo zvuči utopijski i neodrživo, generacija Z navodi da je to zapravo “zdravorazumski pristup životnom blagostanju”.

Zoomeri ili generacija Z (oni rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih) svojim načinom života odbacuju borbu, stres i tjeskobu koji dolaze s tradicionalnom karijerom “od devet do pet”; ne vjeruju da se moramo mučiti pretjeranim vježbanjem; ne žele biti pretjerano opsjednuti prehranom… Riječ je o mladim ljudima koji se brinu o sebi, ali na jedan opušteniji način.

Kako prigrliti soft living

Ako vam se sviđa ideja o životu u kojem se ne svodi sve na karijeru i obveze, u kojem jedva jedvice balansirate između privatnog i poslovnog, pomoću sljedećih savjeta unesite dozu mekoće i nježnosti u svoj život:

Živite svjesno

Svjesno uspostavite nove rituale i zdrave navike (vježbajte jogu, vodite dnevnik, boravite češće u prirodi…) koji će vas opskrbiti energijom i pružiti utočište. Uspostavite i svoje granice, naučite reći “ne“, bilo da su u pitanju poslovne ili privatne obveze. U konačnici, radi se o tome da stvorite okruženje u kojem ćete jedva čekati raditi i živjeti, a da se ne osjećate kao da vas netko na nešto tjera.

Otkrijte svoj balans

Otkrijte što vam donosi mir i ugodu. Pronađite ravnotežu unutar sebe, između poslovnog i obiteljskog života, dajući prednost onome u čemu uživate. Raščišćavajući “buku“ i sve ono nepotrebno, lakše ćete pronaći vlastiti balans, a time i svoju svrhu i sreću.

Brigu o sebi stavite na prvo mjesto

Briga o sebi je široki spektar koji je kod svakoga drukčiji, bilo da je to jutarnje trčanje ili uređivanje noktiju novim art nail dizajnom. No poanta je u tome da što češće radite ono što vas čini sretnima i zadovoljnima. Ugađanje samome sebi sjajan je način kako da svoj život učinite “mekšim“.

Pročitajte: Kako se nositi s toksičnim radnim okruženjem?

Foto: iStock/Getty Images Plus