Borite se s neproduktivnošću i odgađanjem obveza? Evo kako to riješiti

by | 27 listopada, 2020

Prokrastinacija ili navika odgađanja obveza postala je bolest modernog doba, a događa se baš svima. Bilo da usred posla imate potrebu provjeravati poruke, tuđe Instagram objave ili se igrati s kućnim ljubimcima – borite se s prokrastinacijom, a često imate osjećaj da je borba uzaludna.

No bez obzira na to što se svi nekad mučim s tim problemom, mali broj nas zna da na tome možemo zahvaliti roditeljima. Istraživanja iz 2014. godine pokazala su da osobe koje imaju veći problem s odgađanjem obveza i koji se teže odupiru prokrastinaciji imaju genetsku predispoziciju za to. No bez obzira na to što je nekom priroda dodijelila veću borbu s neproduktivnošću, znanost kaže da je taj problem itekako rješiv. Na ova četiri načina možete se oduprijeti odlaganju obaveza i radnjama koje loše utječu na produktivnost te završavanjem zadataka.

Uzmite više pauza

Ovo će nekima možda zvučati kontraproduktivno, no više istraživanja dokazalo je da uzimanje kratkih pauza više puta tijekom rada povećava produktivnost. Mozak može obraćati pozornost na jednu stvar tijekom dužeg vremenskog perioda, stoga su redovne pauze šansa za odmor te način na koji možete obnoviti fokus.

Potražite pomoć prijatelja

Ako se ne možete sami natjerati na rad, pitajte neku blisku osobu za pomoć. Možda tijekom radnog vremena neprestano odlazite u online shopping avanture ili se jednostavno ne možete odvojiti od društvenih mreža, a sami se ne uspijevate prekoriti ili potaknuti na rad. U tim trenucima mogu uskočiti vaši bliski ljudi te vas nazvati i potaknuti na rad.

Preoblikujte misli

Nemojte neproduktivnost smatrati nečim negativnim, već pokušajte gledati iz druge perspektive. Ako neprestano odgađate neku obavezu i ako se ne možete natjerati na rad – očito je problem u vašem pristupu ili samom zadatku. Probajte pronaći drukčiji način, uredite radno mjesto, unesite promjene i razmislite radite li nešto što nimalo ne volite. Ako je ovo posljednje u pitanju, razmislite o radikalnijim promjenama.

Probajte s dvominutnim testom

Maknite se od svih distrakcija te si dajte dvije minute kako biste se uživjeli u zadatak koji trebate obaviti. Vrlo je velika vjerojatnost da ćete nakon te dvije minute jednostavno nastaviti raditi. No čak i ako se to ne dogodi, barem ste za dvije minute bliži svom cilju.

Foto: Annie Spratt/Unsplash