Ova je eksfolirajuća kiselina tajna porculanskog tena i meke kože

Majstorica pomlađivanja

by | 10 studenoga, 2023
glikolna kiselina

Glikolna kiselina može se uspješno uhvatiti ukoštac s aknama, hiperpigmentacijom, sivim tenom i znakovima starenja kože, poput linija i bora. Je li ona karika koja nedostaje vašem ritualu njege lice?

Što je glikolna kiselina?

Glikolna kiselina je vrsta alfa hidroksi kiselina (AHA), koje su poznate i kao voćne kiseline. U kozmetičkim proizvodima može biti sintetička molekula ili prirodna (dobiva se iz šećerne trske). Ova vrsta AHA djeluje kao kemijski piling otapajući veze između odumrlih stanica kože. Budući da ima najmanju molekularnu težinu od svih alfa hidroksi kiselina, dublje prodire u kožu, što je čini jednom od jačih i moćnijih AHA.

Pročitajte: Želite čvršću kožu i manje bora? Uključite ove aminokiseline u svoju rutinu njege

najbolji proizvodi s glikolnom kiselinom

Koje su dobrobiti glikolne kiseline za kožu?

Budući da će vam glikolna kiselina pomoći u uklanjanju odumrlih stanica kože, poboljšat će i teksturu i tonus vašeg tena. Odličan je odabir ako želite ujednačiti ton kože, odnosno ako vas muči hiperpigmentacija i melazma. Također, glikolna kiselina izvrstan je sastojak protiv starenja – pokazalo se da djeluje na dublje slojeve kože gdje potiče produkciju kolagena te izglađuje fine linije i bore.

Tko bi trebao koristiti proizvode s glikolnom kiselinom?

Općenito govoreći, glikolna kiselina prilično je dobra za svakoga s normalnom do mješovitom kožom, kao i za one koji se suočavaju s hiperpigmentacijom, melazmom i oštećenjima od sunca. Ipak, budući da je glikolna kiselina snažna varijanta AHA, imate li osjetljivu kožu ili kožu sklonu rozaceji ili ekcemima, bilo bi dobro da se odlučite za neku blažu vrstu eksfolijacijske kiseline.

najbolji proizvodi s glikolnom kiselinom

Ima li glikolna kiselina nuspojave?

Glikolna kiselina može isušiti vaš ten. Ako već imate suhu kožu, trebali biste koristiti formule niske koncentracije i rjeđe ih uključivati u svoju rutinu njege kože. Glikolna kiselina također može izazvati lagani osjećaj peckanja, što je normalno, ali ako ovo više sliči na neizdrživo žarenje kože, odmah prestanite koristiti proizvod i isperite ga.

Kako uklopiti glikolnu kiselinu u vaš beauty ritual?

Najjednostavnije je da odaberete piling te ga koristite jedan do dva puta tjedno, ovisno o vašoj specifičnoj njezi kože, koncentraciji kiseline u proizvodu i vašem tipu kože. S druge strane, odaberete li tonik, ti su proizvodi uglavnom namijenjeni za svakodnevno korištenje. Koristite li kremu s retinoidima, najbolje ih je izbjegavati koristiti isti dan u isto vrijeme da biste prevenirali osjetljivost i iritacije kože.

Top 5 proizvoda za njegu kože s glikolnom kiselinom

Pročitajte: 8 najboljih kemijskih pilinga za kućnu uporabu

Foto: PeopleImages, iStock/Getty Images Plus via Getty Images