Što je genitalni herpes i kako ga prepoznati?

by | 1 prosinca, 2015

Genitalni herpes je virusna seksualno prenosiva bolest koju karakterizira pojava crvenila i plikova na genitalnom području, bol, svrbež i osip, kao i bol pri mokrenju. Postoje slučajevi gdje se znakovi bolesti ne pokazuju, što ne znači da te osobe ne mogu prenijeti bolest.

ThinkstockPhotos-96396899

Uzročnik je herpes simpleks virus (HSV), a postoje dva tipa – tip 1 i 2. Prenosi se seksualnim kontaktom, nakon primarne infekcije virus ostaje u organizmu i može se pojaviti povremeno više puta tijekom godine.

Često se infekcija HSV-om ne vidi, a kada se simptomi pojave, mogu biti blagi i teški, kada se pojavi puno plikova i ranica. Simptomi se javljaju između dva i 10 dana nakon ulaska virusa i mogu biti lokalni, na genitalijama, ali i općeniti, kada dođe do pojave simptoma prehlade ili gripe – groznice, otoka limfnih žlijezda, drhtavice, boli u mišićima. Može se osjetiti pečenje pri mokrenju i vidi se crvenilo i mali plikovi na genitalnim organima. Oni mogu ostati i do mjesec dana, a ponekad se otvore i sadržaj iscuri. Promjene nestaju bez ožiljka.

Ne postoji lijek koji može izliječiti genitalni herpes, ali postoje lijekovi koji mogu ublažiti simptome do potpunog nestanka i smanjiti rizik za prenošenjem virusa. Kondom pomaže u prevenciji daljnjeg prenošenja.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock