Što eksplozija u Bejrutu znači za libanonski narod i kako im pomoći

by | 6 kolovoza, 2020

Ova je godina sa sobom donijela mnoge nepravde, katastrofe i strah koji se zavukao duboko u glave ljudi. I dok su se mnogi od nas pitali je li konačno kraj svim tragedijama koje su zahvatile svijet, ovaj smo tjedan svjedočili još jednoj.

U utorak, 4 kolovoza, u Beirutu se dogodila stravična eksplozija u kojoj je život izgubilo više od 100 osoba, 4.000 je ranjeno, a više od 200.000 ljudi ostalo je bez domova. Libanonski premijer Hassan Diab izjavio je kako je uzrok eksplozije 2750 tona gnojiva na bazi amonijevog nitrata, koje je zaplijenjeno i uskladišteno u luci u Bejrutu već šest godina.

Osim što je ova katastrofa šokirala cijeli svijet, mnogim je ljudima otvorila oči kada je u pitanju stanje Libanona te kvaliteta života njegovih građana. Naime, zbog ekonomske krize uzrokovane državnim dugom, povećanjem cijena namirnica te pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet, 65 % libanonskog stanovništva, koje je nekoć pripadalo srednjem staležu, danas živi na rubu siromaštva.

Uz već postojeće, katastrofa nastala zbog eksplozije uvelike smanjuje šanse za to da se Libanon izvuče iz krize. Mnoge su im države ponudile pomoć, no svima je jasno kako i mi, kao individualci, možemo puno doprinijeti u sprječavanju širenja katastrofe. Ako želite biti dio te pomoći, u nastavku pronađite organizacije putem kojih možete donirati novac.

Libanonski Crveni Križ

Libanonska Banka hrane

Impact Lebanon

Beit el Baraka

Amel Association

Foto: Guliver/Getty Images