Stižu nove veganske adidas tenisice napravljene od gljivica

by | 9 siječnja, 2021
veganske adidas tenisice

Ljubitelji brenda adidas, kojima je ekološka osvještenost visoko na ljestvici prioriteta pri kupnji, imaju dobar razlog za veselje. Naime, poznati je brend najavio novi model tenisica od veganske kože napravljen od novog, inovativnog materijala – gljivica.

Nakon što je 2020. godine adidas lansirao vegansku verziju nekoliko svojih klasika, poput modela Stan Smith, Samba, Sleek, Superstar i Continental 80, brend je sada odlučio koračati dalje i ozbiljnije u smjeru održivosti. U svojem je priopćenju za medije tako najavio da razvija novi, “potpuno biološki” kožni materijal napravljen od “micelija”, tankog vegetativnog dijela gljiva, koji dobro upija vlagu, nije toksičan i vodootporan je.

veganske tenisice

U svojoj izjavi o održivosti adidas naglašava da je nova veganska linija tenisica dio brendove misije eliminiranja plastičnog otpada, a kao svoj cilj izdvajaju i postizanje globalne klimatske neutralnosti do 2050. godine. Adidas također navodi da će, počevši s 2021. godinom, više od 60 posto proizvoda biti napravljeno od održivih materijala, dok će u 2024. godini početi koristiti samo reciklirani poliester.

Kako stoji u izjavi direktora brenda, Kaspera Rorsteda, tijekom pandemije koronavirusa adidas je nastavio investirati u održive inicijative, što je dovelo do značajne ekspanzije održivih proizvoda u aktualnoj godini. Adidas se također u potpunosti odrekao krzna u svojim proizvodima, a od 2015. surađuje s organizacijom Parley for the Oceans te u 2021. planira proizvesti 17 milijuna parova tenisica od reciklirane plastike prikupljene na plažama i obalnim područjima.

Foto: PR