5 tajni za dulji život i mladolik izgled
Loše raspoloženje, suha koža, manjak energije, bol u kralježnici, promjenjiv apetit, slaba koncentracija, nadut trbuh čine se kao uobičajene boljke...
Riblje ulje može zaustaviti negativan utjecaj brze hrane na mozak, kako navode znanstvenici.
Nakon više od desetljeća istraživanja, otkriveno je da prehrana s visokim udjelom masnoća može utjecati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove živčane stanice.
Znanstvenici sa sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne utjecaje stimulirajući područje u mozgu koja kontrolira hranjenje, učenje i pamćenje.
“Prekomjerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput prerađenog šećera i zasićenih masnoća u brzoj hrani, dovodi do prekomjerne tjelesne težine, ometa metabolizam, a utječe i na mentalne procese. Ove promjene mogu se vidjeti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih živčanih stanica, što potencijalno povezuje pretilost s neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu preokrenuti ili zaustaviti ove utjecaje”, izjavila je Lucy Pickavance, jedna od istraživača.
Istraživanje je pokazalo da prehrana s visokim udjelom masnoća zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida, te potiču rast živčanih stanica.