Jesu li vlasnice masnog tipa kože sretnice čiji ten sporije stari?

Otkrivaju dermatolozi

by | 24 ožujka, 2023
Prednosti masne kože

Kad je u pitanju starenje, svatko bi želio znati tajnu kako da njihova koža što dulje izgleda sjajno. O nekim se navikama ne može pregovarati, kao što je korištenje hidratantne kreme i kreme s UV faktorom za ljepotu i zaštitu kožu. Ipak, jedno pitanje povlači debatu: stari li masna koža bolje od ostalih tipova kože?

Ukratko: masna koža ne znači nužno da će vaša koža starjeti bolje od ostalih tipova kože. No ipak je odgovor na ovo pitanje složeniji. Prvo, masna koža sadrži žlijezde lojnice koje proizvode sebum u većim koncentracijama nego što to čini koža suhog tipa.

To rezultira debljim dermisom, srednjim slojem kože koji podržava i daje strukturu vanjskom sloju kože. I čini se da je u tome kvaka. Evo što o tome kažu američki dermatolozi.

Prednosti masne kože

“Možete zamisliti da bi deblji, čvršći dermis doveo do manjeg nabiranja i bora kože”, objasnila je američka dermatologinja Kristina Collins za online časopis Byrdie. Ali to nije sve – dodatna hidracija koju koži pruža sebum može djelovati nalik hidratantnoj kremi smanjujući pojavu linija i sitnih bora.

“Masna koža može pomoći kod starenja jer je sebum prirodni ovlaživač i može zaštititi kožu te pomoći da ožiljci bolje i brže zacijele”, dodao je dermatolog David Kim. Pojasnila je da ta je sposobnost masne kože poželjna jer starenjem koža gubi sposobnost zadržavanja vlage.

Još jedna prednost masne kože je to što sebum ima visoku koncentraciju masnih kiselina, što može ponuditi zaštitne učinke protiv UV oštećenja. “Nedovoljno da se odreknemo SPF-a”, kaže Collins, “ali dovoljno da damo neke dugoročne koristi.”

Bore vs. pore

Ovo zvuči kao značajna pobjeda za masnu kožu u kategoriji starenja. Ali kao što Collins ističe, starenje uključuje puno više od finih linija i bora. “Ljudi s masnom kožom obično imaju veće pore i vjerojatnije je da će se boriti s aknama, što može dovesti do ožiljaka i teksture koji stvaraju dojam preranog starenja”, pojašnjava dermatologinja.

Osim toga, iako osobe s masnim tipom kože mogu imati manje linija i bora, i dalje mogu imati dublje bore na nekim područjima, primjerice između obrva.

Pročitajte: Niste ljubiteljica retinola? Nema problema, ove prirodne alternative jednako učinkovito ublažavaju bore

Foto: iStock/Getty Images Plus