Sprječava rak i produljuje život: Začin koji svi imamo kod kuće!

by | 11 kolovoza, 2015

Ljudi koji redovno jedu ovakvu hranu ne samo da produljuju svoj životni vijek, već imaju manje izgleda za oboljeti od teških bolesti kao što su rak, te srčane i respiratorne bolesti, tvrde znanstvenici.

ThinkstockPhotos-465380634

“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta”, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača, objavljenoj u časopisu British Medical Journal. Višegodišnje promatranje navika oko 500.000 Kineza starosti od 30 do 79 godina pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živjele dulje, te rjeđe obolijevale od smrtnih bolesti.

“Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalan zaštitni utjecaj začinjene hrane na ljudsko zdravlje“, ističu istraživači kineske Akademije medicinskih znanosti i Sveučilišta Oxford i Harvard. Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstancija koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidansno i antiupalno djelovanje, što pomaže u borbi protiv debljine i pojave raka.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock