Sportovi koji su najbolji za mršavljenje

by | 6 studenoga, 2012

 Aktivno bavljenje fizičkom aktivnošću uz pravilnu prehranu, najviše doprinosi zdravom mršavljenju.

Najefikasnije vježbe za sagorijevanje masnoća sastoje se od kardiovaskularnih treninga, ali i vježbi snage koje pomažu u oblikovanju tijela. Kako biste zdravo gubili kilograme, odaberite sport ili fizičku aktivnost koja najbolje odgovara vašim potrebama. Zato vam predstavljamo 12 fizičkih aktivnosti za djelotvorno sagorijevanje kalorija.

1. TRČANJE
Jednostavan, a vrlo efikasan način mršavljenja je trčanje ili džoging. Početnicima se preporučuje da kombiniraju spori i lagani džoging s kratkim sprintevima i brzim hodanjem. Ovakav intervalni trening uspješno sagorijeva kalorije.

2. VOŽNJA BICIKLOM
Bez obzira na to koristite li sobni bicikl ili ga vozite vani, vožnja biciklom dobar je način za sagorijevanje kalorija, što se posebno odnosi na vožnju uzbrdicom. U sat vremena vožnje biciklom sagorijeva se od 500 do 1.000 kalorija.

3. HODANJE
Brzo hodanje, odnosno pješačenje, najlakša je fizička aktivnost, a oblikuje noge, trbuh i bokove. Hodanje uzbrdicom i po neravnim terenima, na primer po planinama ili šumama, sagorijeva više kalorija. Umjesto vožnje autom ili javnim prijevozom, pješačite na posao, a svakodnevno pješačenje uveliko doprinosi zdravlju.

4. SKAKANJE
Svaka vrsta vježbi koja uključuje oblik skakanja doprinosi sagorijevanju kalorija, na primer preskakanje konopca ili skakanje na trambolini. Preskakanje vijače sagorijeva više od 700 kalorija, a skakanje na trambolini 400. Trening koji se sastoji od čučnjeva i skakanja također je odlična aktivnost za sagorijevanje masnoća i jačanje mišića.

5. PLES
Jednostavan, zabavan i jeftin način mršavljenja je ples. Ovom tjelesnom aktivnošću možete se baviti kod kuće, dovoljno je da pustite omiljenu muziku i plešete bar sat vremena. Na tržištu postoje specijalizirani DVD-ovi pomoću kojih možete sami naučiti plesne pokrete koji će vam pomoći da počnete gubiti kilograme. Sat vremena plesa sagorijeva od 600 do 800 kalorija.

6. TENIS
Tenis je zabavan sport koji također pomaže u mršavljenju. Zahtijeva stalno i brzo kretanje što je idealan način za sagorijevanje kalorija.

7. PLIVANJE
Iako je ljeto gotovo, ne znači da ne možete nastaviti uživati u plivanju. Sat vremena aktivno provedenih u bazenu oblikuje cijelo telo i sagorijeva 800 kalorija.

8. VESLANJE
Sport koji oblikuje ruke je definitivno veslanje, a pomaže u izgradnji mišićne mase, sagorijeva kalorije (500 do 600 kalorija u sat vremena) i jača cjelokupnu izdržljivost.

9. VJEŽBE SNAGE
Iako su kardiovaskularne vježbe ključne za mršavljenje i sagorijevanje masnoća, nemojte zanemariti i vježbe snage. Sat vremena dizanja utega sagorijeva 200 kalorija, a treneri preporučuju vježbanje tri puta tjedno po oko 30 do 40 minuta.

10. KICKBOX
Još jedna aktivnost za izbacivanje stresa iz tijela je kickbox ili samo boks, koji je i idealna pomoć u mršavljenju. Sat vremena bavljenja ovim sportom sagorijeva 600 kalorija.

11. GRUPNI SPORTOVI
Sportovi kao što su nogomet, košarka i rukomet, zahtijevaju stalno kretanje i trčanje različitom brzinom i intenzitetom. Ovakva kardiovaskularna aktivnost pomaže u brzom sagorijevanju masnoća, a grupni sportovi su i zabavni, piše She.

12. JOGA
Istezanje i joga, osim što pomažu u uklanjaju stresa, bolova u leđima i poboljšavaju fleksibilnost tijela, efikasan su način i za gubljenje kilograma. Sat vremena joge sagorijeva 180 kalorija, a ako vježbate zahtevnije vježbe i više.