10 gadgeta i pomagala koji će vam osigurati bolji san

by | 3 studenoga, 2020

Dobar san utječe na naš dnevni ritam, svakodnevne aktivnosti, reflekse, motoriku, izgled i cjelokupni organizam, a ako ga sebi uskratimo, to može imati ozbiljne posljedice na naše psihofizičko zdravlje.

Stresne situacije u životu vrlo često se odražavaju upravo na naš san te se mnogi u ovakvim periodima suočavaju s nesanicom. Iako je najučinkovitije rješenje pronaći razlog nespavanju i utišati brige koje vam nedaju spavati, to može potrajati puno duže nego što mislite, pa je bitno da si do tada pomognete na druge načine. Prije svega, bitno je držati se rasporeda spavanja svaki dan kako bi uskladili svoj bioritam. Navečer krenite u krevet u isto vrijeme i budite se ujutro u isto vrijeme. Nije obavezno spavati osam sati. Ovisno o onome što vam tijelo traži, i šest sati vam može biti dovoljno da se regenerirate. Srećom, danas živimo u svijetu u kojem postoje brojna “pomagala” pomoću kojih će nam san biti kvalitetniji, pa zašto ih ne isprobati?

Difuzor
Presuh zrak može uzrokovati i suhoću dišnih putova, grla, usnica i kože te može vrlo negativno utjecati i na san. Zbog toga, difuzor je lak i učinkovit način za vlaženje zraka i stvaranje umirujućeg okruženja i poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja korištenjem blagotvornih aromaterapijskih ulja. Anjou 3u1 difuzor, ovlaživač zraka i lampa je tihi ultrazvučni aroma difuzor koji možete kupiti po cijeni od 300 kn i zadovoljit će sve vaše potrebe (www.elipso.hr).

Eterična ulja
Nije svako eterično ulje dobro za miran san. Prije nego što kupujete, morate znati da je ulje koje nas opušta svakako ono od lavande, ali ako niste ljubitelji tog mirisa, možete pokušati i s uljem matičnjaka, mažurana, anisa, lavandina, bergamota ili kamilice. Birajte ona prirodnijeg sastava i upotrijebite ih u svom difuzoru. Terra organica eterična ulja su kemijski i botanički definirana te pogodna kako za laičku tako i za profesionalnu upotrebu u aromaterapiji (www.terra-organica.hr).

Maska za oči
Maske za spavanje mogu doista biti korisne ako izaberete tkaninu koja vam neće oštetiti trepavice i dovoljno laganu da vam nigdje ne stvara pritisak. Možete zaboraviti na bilo kakve dotoke svjetla koji vas bude noći i fokusirati se samo na dobar odmor. Satenska maska brenda Smug bit će dovoljno nježan i djelotvoran izbor (8,5 eura, Asos).

Aplikacija za spavanje
Ako ste više osoba od umirujućih zvukova, a ne čepića za uši, za vas je sasvim sigurno Sleepa aplikacija. Osim što si možete namještati kombinaciju različitih zvukova – zrikavci, promet, šum valova, kiše, žuborenje poruka, i stvari koje doista ne možete ni zamisliti, možete namjestiti i točnu minutažu kada da se ugase zvukovi, ali možete biti sigurni da ćete zaspati unutar 15-ak minuta. Također, postoji i opcija zvukova za samostalnu meditaciju. Pronađite je na Google Playu.

Svilena jastučnica
Čak i ako imate samo nekoliko sati za spavanje, ova najprodavanija Slip Silk jastučnica može vam pomoći u postizanju osjećaja naspavanosti. Osim toga, kad su koža lica i kosa u pitanju, svila je ono što se uvijek preporučuje. (85 funti, www.lookfantastic.com )

Lampa/žarulja
Prigušeno, umirujuće svjetlo može biti jedan od trikova koji će vam pomoći za bolji san, pa ako već ne možete prigušiti glavno svjetlo, kupite žarulju kojoj ćete moći modificirati boje i kontrolirati je na upravljač. (150 kn, IKEA)

Jastuk
Dobar anatomski jastuk može biti ključ za dobar san i zdravu kralježnicu. Jastuk od lateksa Ortopedic Vario odlikuje se anatomskim oblikom koji savršeno podupire vrat, a kralježnica dobije oblik ravne linije, što znači pravilan fiziološki položaj tijela. Kod spavanja na boku kralježnica ima oblik ravne linije, a kod spavanja na leđima oblik slova S. (818 kn, www.vitapur.hr)

Čepići za uši
Iako su preporuke većinom za silikonske kako bi uklonili svu potencijalnu buku, od takvih vas mogu boljeti uši pa su naš izbor svakako spužvasti čepići koje možete kupiti u pakiranju od četiri komada, sa spremnikom koji možete ponijeti kamo god da išli. Provjereno, ovi Ohropax – funkcioniraju!

Muse S slušalice za meditaciju
Ova traka za glavu s integriranim aplikacijama Muse i Go-to-Sleep Journeys daje instrukcije za meditaciju koja uvodi u san. Biometrički senzori omogućavaju feedback, u realnom vremenu, za moždanu aktivnost, otkucaje srca i disanje. (choosemuse.com)

Philips SmartSleep Connected Sleep and Wake-Up Light
Integrirani svjetlosni/zvučni alarm u ovom gadgetu simulira izlazak i zalazak sunca, što podržava prirodni cirkadijalni ciklus – osobito ako se budite prije izlaska sunca. Osim toga, gadget ima i druge funkcije koje podržavaju miran san i koje se mogu personalizirati preko aplikacije SleepMapper: pušta ambijentalnu glazbu i sadrži instrukcije za relaksirajuću tehniku disanja. (usa.philips.com)

Foto: PR, Unsplash