Slow fashion: 5 jednostavnih stvari koje možete učiniti za bolji svijet

by | 3 studenoga, 2020

Slow fashion je pojam koji na prvo mjesto stavlja način proizvodnje, ljude i ekologiju. Kako bi isto podržali i napravili barem mali doprinos ovom svijetu, stiže nekoliko jednostavnih savjeta.

Modni biznis na prvim je mjestima ljestvice tržišta koji najviše zagađuju okoliš. Osim što se proizvodi potpuno previše nepotrebne odjeće, načini proizvodnje još su veći problem u cijelom začaranom krugu biznisa kao i tvornice te ljudi koji izrađuju tu odjeću. Iako se protekle godine cijeli modni svijet, barem veći dio brendova, obvezao posvetiti ekologiji i ispraviti sve ono što bi joj moglo štetiti, veliki dio odgovornosi je i na nama. Kako ne podržavati brzu modu i površnost već postati modno osviješten, donosimo u nastavku.

1. Prestanite pratiti trendove

Prestankom praćenja trendova i vođenjem za time što vama uistinu pristaje, po građi i stilu života, prestat ćete masovno kupovati. Stvari koje se nalaze u vašem ormaru vi ste osobno izabrali, znači da ste u nekom trenutku osjećali da je to odjevni komad za vas. Tako pristupajte bilo kojem daljnjem shoppingu, uvijek uzmite dan-dva za razmišljanje hoćete li nešto stvarno nositi, imajte popis stvari koje vam nedostaju u ormaru i prestanite nepotrebno ići po dućanima te skrolati online shopping stranicama iz dosade ili zabave.

2. Podijelite ili prodajte staru odjeću

Svake sezone sagledajte svoj ormar i odlučite što vam više ne treba. Tu odjeću prodajte ili jednostavno podijelite frendicama, a novce koje zaradite uložite u jedan konkretni model ili, ako stvarno želite pridonijeti ekologiji, uplatite u neku ekološku udrugu, humanitarnu ili podržite lokalni biznis.

3. Vratite se second-hand ili vintage buvljacima

Nekoć je čak bilo u trendu zaviriti u dobar second-hand dućan ili odjenuti stari baloner koji ste naslijedili od bake. Onda je riječ “novo”, kao i niz high street brendova potpuno nadvladalo bilo kakvu individualnost i stil. Neke žene i dalje su ostale vjerne second-handu shvaćajući kako nema šanse da izdvajaju novac na trendovsku high street modu. Zašto barem ne biste sljedeći put posjetile neki modni buvljak u gradu? Mogao bi vas iznenaditi.

Ostale savjete potražite na grazia.hr.

Foto: Guliver/Getty Images