Slavonski tašci s pekmezom

by | 25 ožujka, 2014

Clipboard013

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 bjelanjak
  • 500 g brašna
  • 200 g pekmeza od marelica
  • 150 g šećera
  • 200 g griza
  • 1 dl ulja
  • cimet
  • sol

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati 250 g brašna, jaja i malo soli, doliti malo vode i ručno zamijesiti. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti sve dok tijesto ne bude tvrdo kao za rezance.
2. Izrađeno tijesto podijeliti na tri dijela i ostaviti da odmori.
3. Jednu jufku tanko razvući. Premazati bjelanjkom a potom na polovinu kore stavljati hrpice pekmeza na udaljenosti od 5 cm i preklopiti drugom polovinom kore.
4. Međuprostor između hrpica utapkati prstima da bi se kore slijepile. Zatim tijesto rezati zupčastim kotačićem na četvrtaste komade i ostaviti ih da se malo prosuše. Na isti način od preostalih jufki napraviti taške.
5. U veću posudu uliti vodu, dodati nekoliko kapi ulja i ostaviti da proključa. Spuštati pripremljene taške, pa kad isplivaju na površinu, kuhati ih još 5 min.
6. Kuhane taške procijediti i ostaviti sa strane.
7. Posebno na ulju popržiti griz kako bi porumenio, a potom dodati 1 dl vode i pržiti dok ne nabubri.
8. U prženi griz dodati šećer, polako promiješati i posipati preko taški.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept