Skandinavska beauty filozofija: minimalistički pristup njezi idealan za nadolazeće tople dane

Ljepota bez trikova

by | 28 ožujka, 2023
Kako Skandinavke njeguju kožu

Obožavamo minimalističku i udobnu skandinavsku modu, pa kako ne bismo prigrlile i njihov pristup ljepoti koji je jednako jednostavan i prirodan?!

Skandinavke su, usprkos oštroj nordijskoj klimi, poznate kao svjetlopute ljepotice porculanskog tena i još ljepše kose. Kako im to uspijeva? Često kažu da su za to odgovorni njihovi dobri geni koji su poduprti i ovjekovječeni s dva ključna elementa – zdravom prehranom i aktivnim životnim stilom, od kojih oba uvelike pridonose prirodnoj ljepoti. Ali osim u dobrom DNK-u, neka tajna leži i u njihovim jednostavnim ritualima njege.

Za brigu o kosi i koži ne ulažu puno vremena ili truda, nego više se oslanjaju na svoje domaće kozmetičke brendove koji su, zbog oštrih klimatskih uvjeta, napunili svoje proizvode obiljem blagotvornih, lokalnih sastojaka iz prirode koji umiruju i regeneriraju delikatnu kožu.

Moć prirode na koži

S obzirom na to da subarktička klima predstavlja jednu od najneugodnijih klimatskih uvjeta na svijetu, kao rezultat toga, priroda je s vremenom razvila snažne mehanizme zaštite. Dosjetljivi Skandinavci generacijama su istraživali njihove metode zaštite i naposljetku su, fascinirani moćima prirode dokazali da pojedini biljni i životinjski ekstrakti imaju jedinstveno djelovanje na koži.

Primjerice, norveški brend Čuvget u svojim proizvodima koristi lososovu ikru, prirodni ekstrakt koji sadrži koktel za kožu važnih vitamina, masnih kiselina i faktora rasta. Finski brend Lumene svoju čaroliju duguje antioksidansima bogatim arktičkim bobicama koje detoksiciraju i potiču proizvodnju kolagena. Dok Šveđanke obožavaju ekološku, luksuznu kozmetiku Björk & Berries koja u svojim formulama ističe brezu, drvo koje je poznato da daje život, a čiji ekstrakti lišća i kore čiste, hidriraju i omekšavaju ten.

Kako Skandinavke njeguju kožu

Guruice prirodnog izgleda

Lisa Mikulski, američko-švedska spisateljica, na svom blogu 2sweden4love kaže da se preseljenjem u Švedsku morala odreći svojih omiljenih brendova, Chanela, Lancômea i Clarinsa jer su joj u njezinoj novoj domovini postali cjenovno neprihvatljivi. Međutim, ubrzo je našla odlične “domaće“ zamjene. I ne samo to – otkako se iz sjeverne Amerike preselila u Gothenburg, kaže da je njezina koža postala sjajnija i zdravija, a kosa gušća i voluminoznija!

“Skandinavska kozmetika je prekrasna. Odlazak u ljekarne, koje obiluju raznim prirodnim, organskim preparatima je kao izlet u carstvo ljepote – proizvodi su jeftini, a kvalitetni. Čak su i pakiranja senzacionalna – jednostavno te “mole“ da ih poneseš kući“, kaže Lisa. Objašnjava da je dizajn, jednako kao i formule skandinavskih preparativnih proizvoda, minimalističan, ali su zbog te promišljene jednostavnosti iznimno djelotvorni.

Skandinavke su gurui prirodnog izgleda. Znaju kako istaknuti ono najbolje na njima bez pretjerivanja. ”Čini mi se da se Skandinavke razlikuju u dva pristupa ljepoti”, kaže Lisa. ”Prvi je vrlo prirodan, šminkaju se vrlo malo, ne brinu se previše ni oko kose, a čak rijetko odlaze u frizerske salone na bojenje. Ne troše previše vremena uljepšavajući se izvana, već ljepotu postižu iznutra – zdravim životnim stilom, dobrom hranom, obiljem vode i balansom između poslovnog i privatnog života. Druge Skandinavke pomnije se brinu o koži, šminki i frizuri. Imaju stiliziranu kosu, kreativno ukrašene nokte, a plave oči ističu s nekoliko slojeva maskare za volumen.“

Kako Skandinavke njeguju kožu

Balans kao ključ ljepote

I jedne i druge, tradicionalno štuju odlaske u saune, koje pročišćavaju i omekšavaju kožu. Stara finska narodna izreka kaže da je žena najljepša nakon saune. Toplo-hladni ritual, koji je uistinu dio njihove svakodnevice, pospješuje cirkulaciju i olakšava protok krvi do svih dijelova tkiva, pa kisik i nutrijenti brže dolaze do same površine kože, zbog čega ona blista i bez dekorativnih trikova.

Skandinavke se radije fokusiraju na to kako da obuzdaju proces starenja zahvaljujući zdravom i uravnoteženom životnom stilu. Vjeruju da će se to što su zdrave iznutra vidjeti i izvana. Mnogi smatraju da je balans ključ njihove ljepote, a one su ga pronašle u svi važnim aspektima zdravlja: prehrani (bogatoj omega-3-masnim kiselinama i antioksidansima), aktivnom stilu života, prirodnim proizvodima koje nanose na kožu, i posljednje, ali ne manje važno – kako da budu sretne.

Ako je ta ravnoteža poremećena, tada će se to i vidjeti na koži, ali Skandinavke poput vještih akrobata to odlično balansiraju. Upravo je tako jednostavna, ali ujedno i složena skandinavska briga za ljepotu.

Pročitajte: Održiva kozmetika: Jesu li “papirnate“ kreme budućnost beauty industrije?

Foto: iStock/Getty Images Plus