Održiva kozmetika: Jesu li “papirnate“ kreme budućnost beauty industrije?

#waterlessbeauty

by | 23 ožujka, 2023
Papirnate kreme

Vjerojatno vam je poznato da je kozmetička industrija odgovorna za velik dio plastičnog otpada, ali jeste li znali da ona također troši velike količine vode? Kreme, serumi, šamponi… svi se uglavnom sastoje od oko 70 do 90 posto vode, što je prilično zastrašujuća pomisao kad uzmete u obzir da nam je dostupno još samo tri posto zaliha slatke vode.

Kako bi pronašli rješenje za problem nestašice pitke vode i kozmetiku učinili održivijom, znanstvenici rade na zanimljivim rješenjima. Jedni od njih su i engleski istraživači sa Sveučilišta East Anglia, koji su uspjeli pretvorili kozmetičke proizvode, poput hidratantne kreme, u male suhe komade papira nalik na konfete.

Kap vode za aktivaciju

“Eliminiramo vodu iz proizvoda tako što vodu izbacujemo u vrlo tankom mlazu koji se vrlo brzo suši”, objasnio je za časopis Glamour Sheng Qi, profesor znanosti o farmaceutskim materijalima i tehnologije koji je vodio projekt. “Čvrsti ostaci koji preostanu su tanka vlakna koja tvore ovaj materijal koji nalikuje komadu papira.”

Sve što tada trebate učiniti jest dodati kap vode na “papirić“ da biste ga aktivirali – i voilà, vaša hidratantna krema spremna je za uporabu.

Papirnate kreme

Krema bez roka trajanja

Ovakve “papirnate“ hidratantne kreme dramatično bi smanjile i ugljični otisak kozmetičke industrije. Za razliku od tekućih pripravaka, nove inačice ne bi zahtijevale toliko goriva za prijevoz jer nisu toliko teške. “Čak 98 posto vode u proizvodima poput hidratantne kreme, kreme za sunčanje, šampona i regeneratora može se ukloniti”, dodao je profesor Qi.

“Papirnati“ proizvodi ne zahtijevaju ni plastičnu ambalažu kako bi se spriječilo curenje tekućine, što je bonus. Također nema potrebe za konzervansima, zapravo, ova tehnologija produljuje rok trajanja proizvoda, što je plus za našu kožu.

Sa svim ovim fantastičnim podacima, iskreno, jedva čekamo dan kad ćemo moći kupiti našu prvu “papirnatu“ hidratantnu kremu, kremu za sunčanje ili šampon.

Pročitajte: Jeste li već otkrili sapune za čišćenje lica? Traju i do pet puta dulje od svojih “tekućih kolega”

Foto: iStock/Getty Images Plus