Simptomi poremećaja rada štitne žlijezde

by | 4 svibnja, 2014

Ako se ne možete naspavati, a uz to što pazite na prehranu dobivate na težini, možda vaša štitna žlijezda ne funkcionira kako treba…

umor

Ako ste prepoznali da imate simptome umora, iznenadnog gubljenja ili dobivanja na težini, ne trebate odmah biti u panici, moguće da je u pitanju na primjer proljetni umor. Ipak, bilo bi bolje provjeriti tiroidnu funkciju kako bi se ovakvi poremećaji otklonili kao eventualni uzrok. Hormoni koje luči tiroidna odnosno štitna žlijezda reguliraju mnoge procese u organizmu, kao što su tjelesna temperatura, metabolizam, rad srca i funkcioniranje živčanog sustava.

Ovi hormoni također utječu i na izgled i kvalitetu kože i kose. Sve to ovoj maloj žlijezdi smještenoj na prednjoj strani vrata, između grkljana i ključne kosti, daje veliku ulogu u funkcioniranju našeg organizma i zato je treba redovno kontrolirati. Dajte izvaditi krv.

Kako bi se organi čije su funkcije poremećene lošim radom tiroidne žlijezde zaštitili od trajnog oštećenja, neophodno je javiti se liječniku na vrijeme kako bi se uspostavila točna dijagnoza.

Funkcija štitne žlijezde ispituje se razinom hormona koje ova žlijezda izlučuje u krv, pregledom krvi. Za definitivnu dijagnozu često je neophodan i ultrazvučni pregled koji može pokazati ima li promjene u veličini žlijezde ili u njoj ima formiranih čvorića.

Simptomi poremećaja tiroidne žlijezde

Najčešći uzrok smanjene funkcije štitne žlijezde kod odraslih je kronična autoimuna upala štitne žlijezde. Mehanizam nastanka ovog poremećaja je složen i ne sasvim do kraja ispitan, ali nasljedni faktor i stres igraju značajnu ulogu. Ponekad se ova bolest može u početku manifestirati pojačanom funkcijom žlijezde koja se odlikuje ubrzanim metabolizmom: mršavljenjem usprkos pojačanom apetitu, uznemirenošću, nervozom, pojačanim znojenjem, nepodnošenjem vrućine, lupanjem srca, drhtavicom, opadanjem kose. Ipak, znatno češće nastaje smanjena funkcija štitne žlijezde koja se manifestira osjećanjem umora, pospanošću, zaboravnošću. Usprkos smanjenom apetitu, dolazi do dobivanja na tjelesnoj težini, javlja se zatvor, hrapav, grubi glas, kosa i nokti, a koža je hladna, suha, i blijeda.

Budući da do ovog poremećaja puno češće dolazi kod žena, one bi trebale biti znatno opreznije i češće će ići na kontrole. To je posebno važno za žene koje planiraju trudnoću zbog činjenice da se hipotireoza može negativno odraziti na menstrualni ciklus, plodnost i zdravlje bebe jer su tiroidni hormoni majke neophodni za pravilan razvoj ploda. I žene u menopauzi trebale bi obratiti pažnju jer ponekad simptomi koji u ovom periodu nastaju mogu maskirati zapravo poremećaj rada štitne žlijezde.

Uz to, postoje i brojni drugi poremećaji koji dovode do smanjenja funkcije štitne žlijezde, ali su znatno rjeđi. Nedostatak joda u prehrani svakako je jedan od njih, ali se on danas znatno rjeđe javlja, posebno u urbanim sredinama, s obzirom na obavezno jodiranje kuhinjske soli koju koristimo u svakodnevnoj prehrani. S unosom joda treba biti vrlo oprezan jer i preveliki unos joda može dovesti do značajnih poremećaja funkcije ove žlijezde, posebno kod osoba s nasljednom predispozicijom.

Izvor: cosmopolitan.rs