Simptomi lošeg rada štitnjače

by | 17 veljače, 2014

Štitnjača, žlijezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan utjecaj na brojne tjelesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štitnjače, prema nekim procjenama, viši su od 30 posto.

Prema procjeni Američkog udruženja kliničkih endokrinologa, najmanje 30 milijuna Amerikanaca ima poremećaj štitnjače, dok kod 50 posto oboljelih stanje nije dijagnosticirano. Žene su deset puta sklonije problemima sa štitnjačom.

Štitnjača se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji reguliraju, između ostalog, tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše. Što može uzrokovati loš rad štitnjače? Krivci mogu biti genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih tvari, toksini u okolišu, ali stručnjaci još nisu u potpunosti sigurni.

Evo nekoliko simptoma koji upućuju da biste kod liječnika trebali provjeriti rad štitnjače:

Iscrpljeni ste

Osjećaj iscrpljenosti može biti povezan s brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stvaranja premalo hormona štitnjače. Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste cijelu noć kvalitetno spavali, to bi moglo značiti da vam štitnjača ne radi dovoljno dobro.

Osjećate se bezvoljno

Osjećaj tuge i bezvoljnosti može biti povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štitnjače može imati utjecaj na razinu ‘hormona sreće’, serotonina, u mozgu.

Nervozni ste i nestrpljivi

Tjeskoba i ‘čudan osjećaj’ može biti povezan s hipertireozom, kada štitnjača proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam može biti u petoj brzini. Ako se ne možete opustiti, štitnjača bi mogla biti u ‘hiper’ modu.

Apetit i okus hrane su se promijenili

Povećani apetit može bit znak hipertireoze, jer se zbog previše hormona štitnjače možete stalno osjećati gladni. Usporena štitnjača, s druge strane, može se poigrati s okusima i mirisima hrane.

Zbunjeni ste

To može biti uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitnjače. Kod previše hormona štitnjače možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravljivost i generalno ‘rupe’ u sjećanju. Žene to često krivo pripisuju menopauzi.

Izgubili ste interes za seks

Malo ili nimalo želje za seksualnim životom može biti posljedica poremećaja štitnjače. Premalo hormona štitnjače može utjecati na nizak libido, ali kumulativni utjecaj drugih simptoma hipotireoze – debljanje, nedostatak energije, bol u tijelu – također igraju veliku ulogu.

Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osjećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osjećati kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osjećate u prsima ili kada dodirnete pulsne točke u grlu ili vratu. Lupanje srca može biti znak hipertireoze.

Suha koža

Suha koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promjene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suha. Također, nokti postanu krhki i neravni.

Rad crijeva je nepredvidiv

Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona izazvat će usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze. S druge strane, pretjerana proizvodnja hormona štitnjače može uzrokovati proljev ili češću stolicu.

Poremećen menstrualni ciklus

Duže mjesečnice s jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dvije mjesečnice. S hipertireozom, visok udio hormona čini neregularnost mjesečnice na drugačiji način. Krvarenje je blaže i kraće traje, a razmak između mjesečnica je veći.

Bolni ekstremiteti ili mišići

Ako imate iznenadne osjećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili rukama, to bi mogao biti znak hipotireoze. S vremenom, premalo hormona štitnjače može oštetiti živce koji iz mozga i leđne moždine šalju signale kroz tijelo. Rezultat su neobjašnjena probadanja i trnci.

Visok krvni tlak

Povišen krvni tlak može biti znak poremećaja štitnjače, i hipotireoze i hipertireoze. Po nekim procjenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik za visok krvni tlak. Jedna teorija je da nizak udio hormona štitnjače usporava otkucaje srca, što utječe na snagu pumpanja i fleksibilnost krvnih stijenki. Oba stanja uzrokuju porast krvnog tlaka.

Poremećeno reguliranje tjelesne temperature

Osjećaj hladnoće povezan je s hipotireozom. Usporavanje sustava uzrokovan usporenim radom štitnjače znači da su stanice potrošile manje energije. Manje energije znači manje topline. S druge strane, pretjerana aktivnost štitnjače tjera stanice da proizvode energiju u petoj brzini. Zato je osobama s hipertireozom ponekad vruće i pretjerano se znoje.

Promukli ste i imate čudan osjećaj u vratu

Promjene u glasu ili osjećaj knedle u grlu povezani su s poremećajem štitnjače. Dobro pogledajte vrat da vidite ima li znakova naoticanja štitnjače.

Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte postoji li bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području štitnjače, koja je ispod grkljana. Ako vidite bilo što sumnjivo, obratite se liječniku.

Poremećen san

Stalno vam se spava? Mogla bi biti hipotireoza. Lijena štitnjača usporava tjelesne funkcije. Ne možete spavati? Mogla bi biti hipertireoza. Pretjerani rad štitnjače uzrokuje tjeskobu i ubrzava puls, zbog čega teško spavate.

Kosa je tanja i ispada

Suha, lomljiva kosa koja puca ili opada može biti znak hipotireoze. Premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. To može uzrokovati gubitak dlaka po cijelom tijelu. Previše aktivna štitnjača također loše utječe na dlakavost, ali samo na kosu.

Ne možete zatrudnjeti

Ako duže vrijeme bez uspjeha pokušavate dobiti dijete, pretjerano ili premalo aktivna štitnjača mogla bi biti odlučujući faktor. Oba stanja utječu na ovulaciju, što narušava plodnost.

Visok kolesterol

Visoki udjeli lošeg kolesterola koji nisu reagirali na prehranu, vježbanje ili lijekove, povezani su s hipotireozom. Povišene razine lošeg kolesterola mogu biti uzrokovane lijenom štitnjačom i razlog su za zabrinutost. Neliječena hipotireoza može dovesti do srčanih problema, uključujući prošireno srce i srčani udar.

Izvor: magazin.net.hr