Simone Biles i američke gimnastičarke dijele bolno svjedočanstvo o zlostavljanju

"Ožiljci ovog užasnog zlostavljanja nastavljaju se... Efekt zlostavljanja ovog čovjeka uvijek će biti prisutan."

by | 18 rujna, 2021
simone biles

Godine 2015. gimnastičarka Maggie Nichols rekla je svom treneru da ju je liječnik američke gimnastike Larry Nassar zlostavljao. Iako je FBI bio odmah obaviješten, tek je godinu dana kasnije Nassar dobio otkaz s mjesta na Sveučilištu Michigan State, a tijekom te godine otprilike 40 žena i djevojaka doživjelo je zlostavljanje od strane Nassara.

Sredinom tjedna, Nichols i njezine kolege iz tima, Simone Biles, McKayla Maroney i Aly Raisman, svjedočile su na raspravi u Senatu o upravi FBI -a – ili, bolje rečeno, lošem upravljanju – slučajem, a žene su rekle da žele odgovore i pravdu.

“Žrtvujući svoje djetinjstvo radi šanse da se natječem za Sjedinjene Američke Države, proganja me činjenica da je čak i nakon što sam prijavila zlostavljanje toliko žena i djevojaka moralo bespotrebno patiti od strane Larryja Nassara”, rekla je Nichols u svojoj izjavi. “Gimnastika SAD-a i FBI su me izdali.”

U srpnju je Ministarstvo pravosuđa zaključilo istragu koja je pokazala da FBI nije ozbiljno shvatio Nicholsino izvješće, što je bilo vidljivo iz činjenice da su nakon primitka izvješća čekali više od godinu dana da je uopće intervjuiraju. Biles, koju je Nassar također više puta zlostavljao, rekla je: “Ne želim da još jedna mlada gimnastičarka, olimpijska sportašica ili bilo koji pojedinac doživi užas koji smo ja i stotine drugih doživjeli prije, tijekom i do danas nakon zlostavljanja Larryja Nassara.”

Nakon što je postala emocionalna, nastavila je: “Da budemo jasni, krivim Larryja Nassara i krivim cijeli sustav koji je omogućio njegovo zlostavljanje”, te je prozvala američku gimnastiku i Olimpijski i paraolimpijski odbor Sjedinjenih Država.

“Gadljivo mi je što se još šest godina kasnije borimo za najosnovnije odgovore i odgovornost”, komentirala je pak Raisman te dodala da je trebalo više od 14 mjeseci da je FBI konačno kontaktira unatoč tome što ih je Raisman nekoliko puta prije toga tražila razgovor.

Iako je Ministarstvo pravosuđa zaključilo da su krivi agenti blisko uključeni u slučaj Nassar, još uvijek nije podignuta optužnica. Posebni agent Michael Langeman nedavno je dobio otkaz, a njegov nadzornik Jay Abbott prethodno je dao ostavku.

“Ožiljci ovog užasnog zlostavljanja nastavljaju se”, rekao je Biles, dodajući “utjecaj zlostavljanja ovog čovjeka nikad neće biti gotov”.
Direktor FBI-ja Christopher Wray, koji je također prisustvovao i svjedočio na ročištu u Senatu, rekao je Nichols, Biles, Maroney i Raisman da mu je “duboko žao što vas toliko puno ljudi iznevjeri uvijek iznova” i “da to ni na jednom planetu nije prihvatljivo.”

Što će se dalje događati, vidjet ćemo, no ovaj #MeToo u svijetu sporta, iako užasava, nažalost, ne iznenađuje.

 

Foto: Anna Moneymaker/Getty Images Entertainment via Getty Images